Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Όλη η αλήθεια για την "εμφύλια" σύγκρουση αποστράτων - Τι έχει συμβεί....



Ένας απόστρατος αξιωματικός που γνωρίζει από μέσα το παρασκήνιο της "σύγκρουσης" των Ενώσεων Αποστράτων,γράφει για το Onalert, την αποψή του για τα "γιατί" της "εμφύλιας διαμάχης".

"Αρμενίζοντας στην ομίχλη χωρίς μπούσουλα.


Αυτές τις ώρες πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, γνώση,

επίγνωση, μελέτη, ανάλυση, καθαρό μυαλό και με εμμονή στον σκοπό δράση.
Η ταχύτητα, η δυναμική αλλά και η ορθότητα των αντιδράσεων, εκτιμώ ότι θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες όχι μόνο  για την συνέχιση του αγώνα αλλά και για την επιτυχή έκβαση του.

Όταν πριν από περίπου δέκα ημέρες 

δημιουργήθηκε θέμα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ ) είχε δημοσιοποιηθεί κείμενο, με το οποίο συμφωνώ πλήρως, όπου μεταξύ άλλων έγραφε :

« Νομίζω ότι… το Συντονιστικό (Συμβούλιο των ΝΠΔΔ ) στο οποίο δεν συμμετέχει κανείς πλην των Ενώσεων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου

·         Παραβιάζει συμφωνίες και αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε Δ

·         Δίνει το στίγμα του πως αντιλαμβάνονται κάποιοι, ακόμα και αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, την Αλληλεγγύη, την Συστράτευση, την Δημοκρατικότητα, την Δεοντολογία και εν τέλει την Ενότητα

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που θα έμπαιναν στο δρόμο ενός έντιμου αγώνα για να αντικρούσουμε και εν τέλει να ανατρέψουμε την βάρβαρη και ανθελληνική νεοφιλελεύθερη πολιτική της, εντολοδόχου από την τρόικα, τρικομματικής κυβέρνησης ήταν γνωστά και αναμενόμενα.

Πρώτος  στόχος των κυβερνώντων είχε εκτιμηθεί ότι θα ήταν να εμποδίσουν με κάθε μέσο και τρόπο την ενότητα ώστε να μας αποδυναμώσουν και παράλληλα ότι θα χρησιμοποιούσαν όλους τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να μας συκοφαντήσουν επιδιώκοντας την δημιουργία κοινωνικών αυτοματισμών.

Εκτιμώ ότι όλοι μαζί, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές μας , πήραμε τις σωστές αποφάσεις για αγώνα σε όλα τα μέτωπα και γι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε και να εμμείνουμε στον βασικό μας στόχο παίρνοντας και το όποιο τίμημα αυτής της επιλογής έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι αυτός δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής.


…….όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο ΣΟΔ να στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία στον προεδρεύοντα του ΣΟΔ  και στον πρόεδρο του συντονιστικού των Ενώσεων Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για τα αναφερόμενα περί εγκρίσεως στην ανακοίνωση και για μια ακόμα φορά να τους καλούν, για το καλό της ενότητας και του κοινού αγώνα, να σεβαστούν τα θέλω και την αγωνία του συνόλου των συναδέλφων, τις αποφάσεις που έχουν παρθεί , την αυτονομία όλων των φορέων και να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες μπορεί να δυναμιτίσουν την κοινή προσπάθεια.»

Δυστυχώς φωνή βοώντος στα, αδυνατούντα να ακούσουν, αυτιά των Προέδρων και των  Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αποστράτων  ΝΠΔΔ.

Τώρα όμως οφείλουμε όλοι να δούμε τα γεγονότα από την αρχή, να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας , τις προτάσεις μας και εν τέλει να πάρουμε τις αποφάσεις μας , να κάνουμε τις επιλογές μας , να επανεξετάσουμε τις συνεργασίες μας , να επαναβεβαιώσουμε τον σκοπό μας ,να επανεκτιμήσουμε την στρατηγική μας και να επανασχεδιάσουμε τις ενέργειες μας.

Από την αρχή, δηλαδή πριν από το καλοκαίρι του 2012, υπήρχε μια αρνητική στάση των Ενώσεων Αποστράτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ) για κοινές δράσεις με τους υπόλοιπους Φορείς ( Ενώσεις , Συλλόγους )  των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ε Δ, ναι αυτούς τους Φορείς των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου  ( ΝΠΙΔ) , κατά των μέτρων που είχε πάρει η διορισμένη κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και κατά των μέτρων που σχεδίαζε να πάρει η τρικομματική συγκυβέρνηση και τα οποία έθιγαν την αμυντική ικανότητα της χώρας και εξαθλίωναν τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες κάποιων Φορέων ΝΠΙΔ έγινε δυνατή μία  κοινή συγκέντρωση όλων των Φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ όπου και αποφασίστηκε να διοργανωθεί κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας τον Σεπτέμβριο του 2012.

Δυστυχώς οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων  ΝΠΔΔ την τελευταία στιγμή ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν λόγω της συμμετοχής των εν ενεργεία στελεχών και προγραμμάτισαν άλλη συγκέντρωση μετά από μία εβδομάδα.

Έτσι οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ ακολούθησαν τον μοναχικό δρόμο της μη αντίδρασης και ρήξης με ανταμοιβή την συνάντηση με τον ΥΕΘΑ και τον Πρωθυπουργό.

Κατά την προετοιμασία της συνάντησης με τον ΥΕΘΑ οι Ενώσεις Αποστράτων  ΝΠΔΔ κάλεσαν κάποιους από τους Φορείς (Ενώσεις, Συλλόγους ) ΝΠΙΔ σε συνάντηση συζήτηση με θέμα αυτήν την συνάντηση. Αυτό κατ’ άλλους έγινε προκειμένου να μην υπάρξουν διεκδικητικές κινητοποιήσεις τότε και κατ’ άλλους για να έχουν την άποψη και άλλων φορέων για τα προβλήματα των στελεχών των Ε. Δ .
Λόγω της εκκωφαντικής σιωπής των Διοικήσεων των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων ( ΑΝΕΑΕΔ ) κάλεσε τις συμμετέχουσες στην συνάντηση ενώσεις να προχωρήσουν σε ενημέρωση όλων των Φορέων και έτσι μέσα σε κλίμα έντασης και μετά από  ανταλλαγή μηνυμάτων το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ προχώρησε σε « Ενημέρωση» και των υπολοίπων, δηλαδή των Φορέων (Συλλόγων , Ενώσεων ) εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών  ( ΝΠΙΔ ). Μια ενημέρωση που περιείχε φράσεις και θέσεις όπως « ο Πρωθυπουργός κάτι θα κάνει αλλά δεσμευτήκαμε να μην πούμε  » ή « το ενδιαφέρον του είναι πολύ μεγάλο και γι αυτό μου έδωσε το προσωπικό του κινητό για να τον ενημερώνω» ή « επειδή μιλήσαμε για εθνικά θέματα δεν θα γίνουμε εμείς με τις κινητοποιήσεις μας η θρυαλλίδα για να διαλυθεί η χώρα».

Σε αυτήν την συγκέντρωση που έγινε στην ΕΑΑΝ, οφείλω να ομολογήσω μέσα σε κλίμα έντασης, υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις και προτάσεις ( ακόμα και ανάγνωση κειμένου πολιτικού κόμματος έγινε από τον πρόεδρο της ΑΚιΣ ) και στο τέλος υπήρξε μια κατ αρχάς συμφωνία για την ανάληψη κοινών δράσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων με πρώτο βήμα την έκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης (η οποία θα έβγαινε κατόπιν διαβούλευσης και συμφωνίας όλων) και την εκ νέου συνάντηση όλων στην ΕΑΑΑ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο Συντονιστικό Όργανο (το ΣΟΔ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό όλων των ενεργειών των Φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εκπροσωπούν τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε. Δ.

Η ανακοίνωση βγήκε αλλά δυστυχώς ήταν  κοινή μόνο κατ όνομα αφού οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ δεν έλαβαν υπόψη σχεδόν καμία θέση των Φορέων ΝΠΙΔ. Υπήρξαν συζητήσεις και διάφοροι προβληματισμοί γιατί γινόταν μια κακή αρχή αλλά επικράτησε σε όλους η άποψη ότι προέχει η ενότητα και τα πράγματα θα διορθωθούν στην πορεία.

Σε νέα συνάντηση μετά από μερικές ημέρες στην ΕΑΑΑ όλοι οι Φορείς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εκπροσωπούν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία  στελέχη αποφάσισαν την δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου Δράσης ΣΟΔ καθώς και να γίνουν οι πρώτες δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ( Αθηνών και Θεσσαλονίκης ) Για τις υπόλοιπες δράσεις και τον συντονισμό θα αποφάσιζε το ΣΟΔ.

Σε αυτήν την συνάντηση κάποιοι Φορείς ζήτησαν να υπάρξει κατ αρχάς ένα κείμενο αρχών που να διέπει την λειτουργία του ΣΟΔ  και την συνεργασία όλων των Φορέων,  να καθορισθεί το διεκδικητικό πλαίσιο των δράσεων και να αποφασιστεί βάσει αυτών το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ώστε με την ύπαρξη  καλύτερου συντονισμού  και κοινής  φωνής να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ ( ΣΑΣ/ΣΤΥΑ ) κατέθεσε και γραπτά μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία προσπάθησε να αναπτύξει κατά την τοποθέτηση του στην συνάντηση,  βρίσκοντας όμως απέναντι του την πρακτική του προεδρεύοντος προέδρου της ΕΑΑΝ ο οποίος τον διέκοψε τουλάχιστον τρείς φορές για να δώσει τον λόγο σε άλλον .

Δυστυχώς τότε χάθηκε η καλύτερη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα να οριοθετηθούν οι σχέσεις , οι αρμοδιότητες, οι ενέργειες και να υπάρχει μια σωστή και υγιής συνεργασία όλων.

Μια τέτοια απόφαση τότε θα είχε προλάβει πολλές καταστάσεις, τριβές, παρεξηγήσεις και εν τέλει δημιουργώντας ξεκάθαρες συνθήκες θα είχε αποτρέψει φαινόμενα και καταστάσεις που οδήγησαν στα σημερινά δυσάρεστα για όλους και ζημιογόνα για τους διεκδικητικούς μας αγώνες  αποτελέσματα.

Ειλικρινά ας δοθεί από αυτούς που τότε αντιδρούσαν μια απάντηση στο ποιος ή ποιοι και για ποιους λόγους δεν ήθελαν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας το οποίο θα απέτρεπε την όποια αυθαιρεσία και θα ήταν ασπίδα προστασίας της ενότητας .

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή.


Οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων  ΝΠΔΔ πριν να σβήσει ο ήχος των λόγων από τις συνεδριάσεις του ΣΟΔ ενεργούσαν ανεξάρτητα ή προσπαθούσαν να υποβιβάσουν την σημασία και τον ρόλο των υπολοίπων εταίρων στην υποτιθέμενη συλλογική προσπάθεια ή να ποδηγετήσουν το ΣΟΔ επιφυλάσσοντας για τον εαυτόν τους τον ρόλο του προνομιακού συνομιλητή με την πολιτικοστρατιωτική « ηγεσία».

Η παραπάνω τακτική είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος έντασης, δυσπιστίας και συχνών αντιπαραθέσεων η οποία ναι μεν αντιμετωπιζόταν από τους περισσότερους των φορέων με πνεύμα υποχωρητικότητας και συνδιαλλαγής για λόγους ενότητας, αλλά άφηνε και σημάδια και πληγές, ενώ οι φωνές για αλληλοσεβασμό και αυτοσυγκράτηση  ετίθεντο υπό κατηγορία.

Με αυτές τις συνθήκες, οι σημερινές εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να θεωρούντο από κάποιους δεδομένες και γιατί να μην σκεφτούμε ότι ίσως  εκτός τις ευχές τους για μια  τέτοια εξέλιξη  προσπαθούσαν να δρομολογήσουν ή και δρομολόγησαν τις αντίστοιχες ενέργειες.

Η άρνηση των Διοικήσεων των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ και ελαχίστων Φορέων ΝΠΙΔ ( που εκπροσωπούν εν αποστρατεία στελέχη )  να δηλώσουν την αντίθεση τους στην όποια προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εν ενεργεία στελεχών με σκοπό την αποδυνάμωση των διεκδικητικών δράσεων καθώς να εκφράσουν την συμπαράσταση τους προς τα εν ενεργεία στελέχη λόγω των διαφαινόμενων ενεργειών του Α/ΓΕΕΘΑ σε συνδυασμό με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Κατάσταση η οποία εκτιμώ ότι είναι αναστρέψιμη εάν πρυτανεύσει η λογική, εάν οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ σκεφτούν ότι στην μάχη δεν εγκαταλείπεις ποτέ τον συμπολεμιστή σου, εάν πιστεύουν ότι σε αυτόν τον δύσκολο και μακρύ αγώνα δεν περισσεύει κανείς και τέλος ότι για την επίτευξη του σκοπού απαιτείται ενότητα για την επίτευξη της οποίας ο κανόνας είναι να μην ζητάς να δίνουν μόνο οι άλλοι αλλά να δίνεις και εσύ τότε ναι μπορούν με τις ενέργειές τους να ξαναφέρουν την ενότητα.

Να λοιπόν  κύριοι των Διοικήσεων των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ πεδίον ενεργειών για να σταματήσει το ταξίδι στην ομίχλη χωρίς σκοπό και να αποκτήσει προορισμό, μπούσουλα και βέβαια αξιόμαχο πλήρωμα .

                                                                            Οδυσσέας (Προσπαθώντας να διαλύσει  την ομίχλη) 
 

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ στο στούντιο του Onalert
Μπορεί να υπάρξει ξανά ενότητα στον χώρο των απόστρατων; Ποιοι έχουν την ευθύνη για το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ “θεσμικών ενώσεων” από την μία και εν ενεργεία στρατιωτικών; Ποια είναι η αλήθεια για το θέμα της στολής; Και ποια στάση που θα ακολουθήσουν οι απόστρατοι εκτός θεσμικών ενώσεων;

Για όλα αυτά και άλλα πολλά στο στούντιο του Onalert o πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την Πέμπτη στις 13.00 .

Στείλτε τα ερωτήματά σας στο info@onalert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου