Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τα έξι λάθη (;) που φέρνουν και νέα μέτρα.

undefined
Κόλαφο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του Μνημονίου αποτελεί η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Η υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα...

έκθεση ακυρώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αισιόδοξη ρητορεία του Γ. Στουρνάρα και αποκαλύπτει όλα τα λάθη της μνημονιακής πολιτικής, που οδηγούν αναπόφευκτα σε νέα μέτρα και ειδικότερα σε περικοπές συντάξεων.

Υφεση

Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στην ύφεση, υποστηρίζοντας ότι όσοι εμπνεύστηκαν τα μέτρα λιτότητας και περικοπών μισθών δεν συνυπολόγισαν τις καταστροφικές συνέπειες της ύφεσης: «Η απώλεια του ¼ του ΑΕΠ σε σχέση με το 2007 είναι συγκρίσιμη με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ού και 21ου αιώνα. Στο τέλος του 2013, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 3η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μισθοί - ανταγωνιστικότητα

Η έκθεση, ωστόσο, είναι καταπέλτης στο ζήτημα των μειώσεων μισθών, επισημαίνοντας ότι έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την προσδοκώμενη ανταγωνιστικότητα. 


Το γραφείο αφήνει να εννοηθεί ότι οι «εγκέφαλοι» των μειώσεων μισθών δεν ήξεραν τι έκαναν, αφού «η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική». 

«Ουσιαστικά υπερτονίστηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία, ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε έναν κόσμο ατελειών».

Συντάξεις

Αίσθηση πάντως προκαλεί και το ότι η έκθεση αφήνει ανοιχτό παράθυρο για νέες μειώσεις συντάξεων, λόγω των παρατεινόμενων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία. «Η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης».

Εσοδα

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει και για την πορεία των φορολογικών εσόδων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «μεγάλη υστέρηση», κάτι που μόλις προχθές άρχισε να παραδέχεται ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας μάλιστα ως αιτία το… αυτονόητο. 


Οτι κύριο ρόλο στη μείωση εσόδων παίζει η σημαντική μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, αλλά και η διόγκωση της φοροδιαφυγής των μη μισθωτών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Υψηλή ανεργία

Παράλληλα, γίνεται λόγος για παγίωση της ανεργίας σε υψηλά ποσοστά, μείωση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, ενώ εκφράζεται και έντονη δυσπιστία ως προς την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου