Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Προειδοποίηση του ΔΝΤ προς την Τουρκία για την οικονομία της χώρας.

Προειδοποιητικό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για την οικονομία της γειτονικής χώρας  έστειλε το ΔΝΤ προειδοποιώντας ότι η Τουρκία παραμένει ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης ή διακοπής στις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Erdogan...
βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των αποκαλύψεων χρηματισμού πολιτικών.

Όπως αναφέρει η αναφορά του ΔΝΤ για την Τουρκία  με δεδομένο το μέγεθος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το οποίο τον Οκτώβριο του 2013 έφτασε....
.... τα 2,89 δισ δολάρια, τον Απρίλιο του 2013 τα 8 δισ δολάρια, με μέσω όρο για το πρώτο δεκάμηνο του 2013 τα 5,1 δισ δολάρια, μια απότομη διακοπή στις εισροές κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ συστήνει στην Τουρκία να προχωρήσει στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ώστε να συγκρατηθεί το τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Πάντως εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση των δεικτών το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και 3,5% το 2014, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 7,2% του ΑΕΠ το 2014, από 7,4% που αναμένεται φέτος

Πηγή:  epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου