Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Συμβόλαια θανάτου της ευρω-πρόνοιας...

Με συμβόλαια και ρήτρες θα υποχρεώνονται να παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών στην Ευρωζώνη, προκειμένου να επιβάλλουν σαρωτικές σαρωτικές σε εργασιακά δικαιώματα και ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας. 

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση της Α. Μέρκελ για σύναψη συμβολαίων μεταρρυθμίσεων στη Σύνοδο Κορυφής
Ψυχρή ήταν η πρώτη αντίδραση των «27» στην πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για τη σύναψη «συμβολαίων μεταρρυθμίσεων» μεταξύ μελών του ευρώ και της Κομισιόν και για χρηματική βοήθεια με «ρήτρες».

Το Βερολίνο προωθεί το μέτρο ως μέρος της στενότερης οικονομικής συνεργασίας στην Ε.Ε. και ως πρόσθεση στο ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στην Ευρωζώνη. Η συζήτηση αναβλήθηκε για μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Reuters, διπλωμάτες αναφέρουν....... ότι η πρόταση συνδέει δάνεια, χορηγίες ή εγγυήσεις από κοινοτικό επίπεδο προς κράτη μέλη με την υπογραφή νομικά δεσμευτικών «συμφωνητικών» της εκάστοτε χώρας με την Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις.

Απελευθέρωση απολύσεων και ωραρίου

Στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις αναφορές που επικαλείται το Reuters, συγκαταλέγονται χαλάρωση στους περιορισμούς για απολύσεις και τα ωράρια εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων ή επιδομάτων αποχώρησης.

Επιπλέον, το γερμανικό Spiegel αναφέρει πως «η χρηματική βοήθεια για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα συνεχίσει να ρέει όπως μέχρι πρότινος, αλλά μόνο όταν οι χώρες αυτές συμφωνήσουν δεσμευτικά σε επιπλέον βήματα θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων».

Μνημόνια νέας γενιάς για Γαλλία και Ιταλία

Οι προτάσεις, ουσιαστικά, αφορούν πρωτίστως χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Γάλλος αξιωματούχος επέμεινε ότι η σύναψη των «συμβολαίων» θα είναι εθελοντική ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα είχε πει, φτάνοντας στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, ότι βλέπει θετικά τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και πως η Ρώμη δεν έχει «τίποτε να φοβηθεί από τη συζήτηση».

Η γαλλική εφημερίδα Monde, σχολιάζοντας τη γερμανική πρόταση τόνισε πως δεν έπεσε σε πρόσφορο έδαφος στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φέρεται να αντίδρασε επιμένοντας πως η συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι εθελοντική.

 «Αν η Ισπανία δεν συμφωνεί με τη διατύπωση, ας το αφήσουμε, θα το ξαναβρούμε μπροστά μας» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η γερμανίδα καγκελάριος.

Ζήτημα κυριαρχίας θέτει η Αυστρία

Ακόμη και η αυστριακή πλευρά φέρεται να ήγειρε επιφυλάξεις για το ζήτημα της κυριαρχίας ενώ -όπως αναφέρει το Reuters- χώρες όπως η Ολλανδία ή η Φινλανδία αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα ύπαρξης οικονομικών κινήτρων (αντιτείνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως).

Το ίδιο αναφέρει και το γερμανικό Spiegel, που επίσης κάνει λόγο για χλιαρή υποδοχή της γερμανικής πρότασης στην παρούσα φάση -ενόψει των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου