Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ; Bloomberg: "Τι κέρδισε η κάθε πλευρά από τη χθεσινή συμφωνία" - Το Βερολίνο επιμένει στην απαξίωση των εκλογών και των ψηφοφόρων.

Αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά ήταν μόνη της απέναντι στους δεκαοκτώ του Eurogroup τότε αυτά που κερδίθηκαν δεν είναι και λίγα, μαξιμαλιστικά βέβαια όπως θα ήθελαν "σκληροπυρηνικοί" ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ δεν είναι αρεκτά.
 
Είναι όμως μια μικρή νίκη σε έναν μακρύ πόλεμο,που θα έχει άμεσα νεό επεισόδιο τη Δευτέρα και μετά θα συνεχστεί τον Ιούνιο. Οι δεκαοχτώ γνώριζαν οτι θα αντιμετώπιζαν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα εάν........... η συμφωνία είχε διατυπωθεί με όρους που θα έδιναν στην ελληνική πλευρά την ευχέρεια να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο.
 
Έπρεπε λοιπόν να βρεθούν οι κατάλληλοι ασαφείς όροι ποου να εμφανίζουν και τις δύο πλευρές νικήτριες.
 
Tην ίδια στιγμή το δίδυμο Σόιμπλε-Μέρεκελ επιμένει να υποβαθμίζει τις εκλογές και τους ψηφοφόρους δημιουργώντας έυλογες απορίες. Εάν περάσει το γερμανικό "δίκαιο" επί της ουσίας θα επικρατήσει η απελπισία καθώς όλες οι εκλογές θα αμφισβητούνται άρα δεν θα έχουν πλεόν και καμμια χρησιμότητα. Οι Συνθήκες θα λειτουργούν την ΕΕ αλλά κανείς δεν θα γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι μη ψηφισμένοι "Μεγάλοι Αδελφοί" που τις δημιούργησαν να παραμείνουν για πάντα! Έχουν άισθηση αυτοί οι τύποι τι σημαίνει για πάντα; Ένα ανθρώπινο ον δεν μπορεί να επικαλεστεί αυτή τη φράση, καθώς ο βιολογικός του κύκλος είναι κυριολεκτικά "ένα δάκρυ στη βροχή".
 
Πιο πολύ ακούγεται σαν αναβίωση του "χιλιόχρονου" Ράιχ όπως το ονειρεύονταν κάποτε οι Ναζί.
 
Η Ελλάδα κέρδισε αρκετά πράγματα αλλά όχι τόσα ώστε να εμποδίσει τους υπόλοιπους δεκαοχτώ υπουργούς της Ευρωζώνης να μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο γράφει το Bloomberg στην πρώτη εκτίμησή του για τα κέρδη κάθε πλευράς μετά τη συμφωνία της Παρασκευής.
 
Σε μια διαπραγμάτευση δεκαοχτώ έναντι ενός το πιθανότερο είναι ότι οι 18 (Eurogroup) θα έχουν περισσότερα κέρδη από τον έναν (Ελλάδα).
 
Ο απολογισμός κατά το Bloomerg είναι ο εξής:
 
Το Eurogroup διατήρησε την επίβλεψη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την επέκταση του προγράμματος και η Ελλάδα κατάφερε τους πάντες να μην κάνουν λόγο πια για Τρόικα
 
Το Eurogroup έχει τη συμφωνία της Ελλάδας για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης και η Ελλάδα έχει τη συμφωνία του Eurogroup να μην το ονοματίζει πλέον πρόγραμμα
 
Το Eurogroup έδωσε διορία στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα να καταλήξει σε ένα συνδυασμό οικονομικών μέτρων που θα επιτρέψουν την επιτυχή αναθέωρηση του προγράμματος παράτασης. Η Ελλάδα πέτυχε να επιλέξει μόνη της τη λιτότητα για τον εαυτό της (και τελικά μπορεί να πετύχει την ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος)
 
Το Eurogroup πέτυχε να περιχαρακώσει τα χρήματα από τον EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. Η Ελλάδα πέτυχε να δει αυτό να συμβαίνει
 
Το Eurogroup θα έχει ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για μια σειρά μέτρων τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τους θεσμούς της τρόικας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
 
Με όλα αυτά, γράφει το Bloomberg, μπορεί να φαίνεται ότι η Ελλάδα κέρδισε λίγα από το Eurogroup αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει ότι πήρε ό,τι μπορούσε και ότι μπόρεσε να παλέψει σκληρά για τη χώρα. «Αυτό για την ώρα μπορεί να είναι αρκετό για μια χώρα που ένιωθε ότι δεχόταν σκληρά χτυπήματα από τους ευρωπαίους εταίρους» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου