Έπειτα από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα κατέληξε σε μια αδύναμη συμφωνία με την υπόλοιπη ευρωζώνη για την παράταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Το δύσκολο κομμάτι, τώρα, θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, όπως απαιτείται από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία παραθέτει τα πέντε πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε.......... για το deal:
1. Η Γερμανία πήρε αυτό που ήθελε –για την ώρα
Η Γερμανία πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες επιμένοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης και θα συνεχίσει να στέλνει χρήματα στην Ελλάδα. Η νέα αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέμενε πως δεν θα παρατείνει το πρόγραμμα και ότι θα επεδίωκε κάποια χρηματοδότηση-γέφυρα από την ευρωζώνη. Στο τέλος, η Ελλάδα ζήτησε παράταση του προγράμματος και δεσμεύτηκε να τηρήσει τους κανόνες του. Η παράταση είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου, λίγες εβδομάδες προτού η Ελλάδα χρειαστεί να κάνει αρκετές μεγάλες αποπληρωμές χρέους.
2. Η Ελλάδα πήρε την προοπτική κάποιας επιείκιας
Πρώτον, η ευρωζώνη φάνηκε να προσφέρει κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα ώστε να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2015. Δεδομένης της έντονης επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας και της είσπραξης φόρων, αυτό φαίνονταν αναπόφευκτο. Η ανακοίνωση της ευρωζώνης, επίσης, δεν επαναλαμβάνει τους στόχους για τον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια του προγράμματος διάσωσης, που απαιτούν η κυβέρνηση να εμφανίζει πλεόνασμα –εξαιρουμένων των τόκων- της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Η χαλάρωση του στόχου αυτού ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του κ. Τσίπρα.
3. Η συμφωνία μπορεί να μην κρατήσει
Μέχρι το τέλος του επιχειρηματικού ωραρίου τη Δευτέρα, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει μια λίστα νομικών ανατροπών που θέλει να υιοθετήσει, με βάση το τρέχον πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας έχει πει πως θέλει να αντικαταστήσει πολλές από τις αλλαγές για τις οποίες έχει δοθεί εντολή να γίνουν. Όμως αρκετές από αυτές τις αλλαγές που δεν του αρέσουν –όπως οι περικοπές στις συντάξεις- είναι και αυτές που θεωρούνται πιο ζωτικής σημασίας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αν η πρόταση του Τσίπρα δεν αρέσει στην ευρωζώνη, οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου να συζητήσουν την επόμενη κίνησή τους.
4. Οι Έλληνες πολιτικοί μπορεί να απορρίψουν τη συμφωνία
Η συμφωνία φαίνεται να πηγαίνει ενάντια στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα θα επιτηρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους φορείς δηλαδή εκείνους που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας ότι θα διώξει. Η απόρριψη τέτοιων όρων θα άφηνε την Ελλάδα χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι τράπεζες θα κινδύνευαν να αποκοπούν από την ΕΚΤ. Αυτό θα ανάγκαζε την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται ο ελληνικός λαός. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι.
5. Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα
Η επίτευξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος, και πιθανότατα και στο μέλλον, σημαίνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνη έχουν πει πως μπορεί να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, όμως αυτό πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό.
Στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μένουν ακόμα μόνο περίπου 15 δις. ευρώ, τα 10 δις. ευρώ εκ των οποίων βρίσκονται στο Ταμείο για τις ελληνικές τράπεζες (στο ΤΧΣ). Όπως έχει τώρα, η συμφωνία λέει πως οι πόροι αυτοί θα διατηρηθούν για τις τράπεζες και όχι για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.
πηγή: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου