Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Από τα κόκκινα δάνεια, σύντομα και στα κόκκινα νοικοκυριά με ότι αυτό συνεπάγεται....

149
*Ίσως και να μην προλάβουν να εισπράξουν φόρους και να κατασχέσουν περιουσίες…

Με τους φόρους και με τις νέες μειώσεις που ανακοινώνονται, δεν θα μπορούν ούτε οι ενήμεροι δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. 


Επομένως θα κατασχεθούν και τα δικά τους σπίτια, ενώ μάλλον θα έλθει σύντομα η σειρά των καταθέσεων.

«Στην Ισπανία λίγα πράγματα είναι πιο τρομακτικά από το να δεις την αστυνομία να στέκεται έξω από την πόρτα του σπιτιού σου. Έρχονται ξημερώματα. Αποκλείουν την περιοχή γύρω από το σπίτι σε απόσταση δύο τετραγώνων. Αν οι ένοικοι δεν ανοίξουν την πόρτα, τότε....

... τη σπάνε» (A. Kudacki, φωτογράφος).

Πόσο απίθανο είναι να δούμε τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα, με τα 500.000 σπίτια που λέγεται πως είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες; Με τις κατασχέσεις και με τους πλειστηριασμούς που δρομολογούνται από την πρώτη Ιουνίου, όπου δηλώνεται πως εκκρεμούν 60.000 διαταγές πληρωμής;


Καθόλου απίθανο κατά την άποψη μου, την οποία συμμερίζονται όλοι εκείνοι που έχουν πάψει να πιστεύουν τις κενές υποσχέσεις της κυβέρνησης που είχε δεσμευτεί να λύσει με ανθρώπινο τρόπο το πρόβλημα. Μίας κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για μία από τις μεγαλύτερες απάτες όλων των εποχών, όσον αφορά τις τράπεζες.

Για το σκάνδαλο των σκανδάλων δηλαδή, όπου ο μεγαλύτερος μέτοχος τους, οι Έλληνες φορολογούμενοι, επιβαρύνθηκαν με πάνω από 40 δις € για να διασώσουν τις τράπεζες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τους πάρουν τα σπίτια τους και αργότερα τις καταθέσεις τους!


Κανένας βέβαια δεν έχει καταλάβει γιατί δεν δόθηκαν τα δισεκατομμύρια για να διαγραφούν τα δάνεια αυτών που λόγω της πολιτικής των μνημονίων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους. 


Δεν θα «ελάφρυναν» έτσι οι ισολογισμοί των τραπεζών, αντί να πεταχτούν τα χρήματα των Ελλήνων από το παράθυρο, για να ωφεληθούν οι νέοι μέτοχοι τους από το εξωτερικό; 
Έτσι και αλλιώς δεν θα τα δώσουν στο 10-20% της αξίας τους;

Όλοι βέβαια καταλαβαίνουν την αιτία. Πως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) που θα αναλάβουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δανείων, με κατασχέσεις και με πλειστηριασμούς στις σημερινές εμπορικές τιμές ξεπουλήματος, ανήκουν σε ορισμένες από τις ίδιες αυτές τράπεζες.
Αυτά δεν είναι αλήθεια οι νέοι μέτοχοι τους; 


Αυτός δεν είναι ο λόγος που προτιμούν να τα «πουλήσουν» σε χαμηλότερες τιμές στους ξένους, χωρίς να προσφέρουν την ίδια τιμή στους ιδιοκτήτες τους; Όσον αφορά την καθυστέρηση των κατασχέσεων για την πρώτη κατοικία κάτω από μία ορισμένη τιμή, την οποία θέλει να μας πουλήσει η κυβέρνηση ως μεγάλη της επιτυχία, ποιός δεν συνειδητοποιεί πως πρόκειται απλά για μία αναγκαιότητα;

Ασφαλώς οι ξένοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα μεγάλα ακίνητα, οι τιμές των οποίων έχουν πέσει πολύ περισσότερο από τα μικρά. Δεν προλαβαίνουν άλλωστε να τα βγάλουν όλα στο σφυρί. Εκτός αυτού, οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν ακόμη πιο πολύ προς τα κάτω τις τιμές των μικρότερων ακινήτων, οπότε θα τα αγοράσουν πολύ φθηνότερα και άρα δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται.

Με τους φόρους τώρα και με τις νέες μειώσεις που προωθεί η υποτελής μας κυβέρνηση, δεν θα μπορούν ούτε οι σημερινοί ενήμεροι δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Θα κατασχεθούν επομένως και τα δικά τους σπίτια σε ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές, ενώ δεν θα αργήσει να έλθει και η σειρά των καταθέσεων, αφού οι τράπεζες είναι σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Προβλέπονται λοιπόν βιβλικοί διωγμοί, με θύματα τους φτωχότερους Έλληνες, παρά τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση για να τους καθησυχάζει, όταν την ίδια στιγμή τους ληστεύει.


Το θέμα βέβαια είναι τι θα κάνει ο λαός και πώς θα χειριστεί την κατάσταση η ελληνική αστυνομία. Αν μιμηθούν και οι δύο την Ισπανία, κάτι πολύ πιθανό, τότε θα ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις, αφού οι Έλληνες είναι πια σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από τους Ισπανούς. Όταν όμως ο λαός σκύβει το κεφάλι, όπως η κυβέρνηση του, τότε δεν έχει τίποτα καλύτερο να περιμένει.
Λυπάμαι πραγματικά που το γράφω, αλλά δεν μου αρέσουν καθόλου οι ψευδαισθήσεις, όπως συμβαίνει με τον πρωθυπουργό. Εγώ άλλωστε δεν κερδίζω τίποτα έχοντας δήθεν ουτοπίες, όπως αυτός, οπότε δεν έχω κανένα λόγο να αποκρύπτω την αλήθεια.

Ακόμη πιο θλιβερό πάντως είναι το γεγονός ότι, οι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους και όλες τις δόσεις που έδωσαν μέχρι σήμερα, παραμένοντας χρεωμένοι με τα υπόλοιπα του δανείου. Αν και το γνωρίζουν όμως, αφού έχει γραφτεί και ειπωθεί από πάρα πολλούς, δεν το συνειδητοποιούν, όπως διαπιστώνω πάντοτε.


Θα το καταλάβουν μόνο όταν συμβεί, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν όλοι μαζί, όπως θα έπρεπε για να έχουν κάποια πιθανότητα επιτυχίας. Αυτό με θλίβει ακόμη περισσότερο, αλλά δεν μπορώ δυστυχώς να κάνω κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου