Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Στο "φως" τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό: Kαταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα, θυρίδες κλπ.! - Εδωσε την εντολή ο ΟΟΣΑ.

Νέα δεξαμενή για συλλογή φόρων ανοίγει από το 2017 για τις ελληνικές φορολογικές αρχές, καθώς το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ δίνει το «πράσινο φως» για παγκόσμια πρόσβαση του υπουργείου Οικονομικών στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Με τον τρόπο αυτό, σε έξι μήνες οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ....
....ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν σε λογαριασμούς Ελλήνων.
Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά σε περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.
Τα στοιχεία θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Αντίστοιχα, ο σύνδεσμος η ΓΓΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στις συνεργαζόμενες φορολογικές αρχές.
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018.
Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου