Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η κυβέρνηση παρέδωσε στα funds και τα δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των 140.000 ευρώ .

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/daneia-708_4.jpg?itok=gaoPBYS7
«Φύλλο και φτερό» έγινε η πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, καθώς μετά τη χθεσινή τροπολογία, παραδόθηκαν στα funds και τα δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των 140.000 ετών.

Μαζί με αυτά επιτρέπεται η πώληση και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν εξαιρεθεί και αφορούν ακόμη και δάνεια που έχουν δοθεί σε σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δανειολήπτες. 

Ετσι, χωρίς προστασία βρίσκονται πλέον και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε χαρακτηριζόμενες ευάλωτες ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και θύματα λοιπών φυσικών καταστροφών).

Με την ίδια τροπολογία επιδεινώνεται και........ η θέση όσων τελούν υπό καθεστώς προστασίας έως τις 31/12/2017 και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το χρονικό όριο της προστασίας για την πώληση ή τη μεταβίβασή τους, με τη χθεσινή τροπολογία αίρεται η πρόνοια του νόμου 4389/2016, βάσει της οποίας για τα δάνεια αυτά δεν επιτρεπόταν η αλλαγή διαχειριστή. 

Πλέον, τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ανατίθεται προς διευθέτηση και είσπραξη σε εταιρείες διαχείρισης, ωστόσο η κυριότητά τους θα παραμένει στην τράπεζα που τα χορήγησε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος, δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών.

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Μαρτίου του 2016 το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου ανερχόταν στα 13,703 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,638 εκατ. ευρώ αφορά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, το 1,576 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα 2,997 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Τα υπόλοιπα 7,492 δισ. ευρώ αποτελούν κρατικές εγγυήσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Με τροπολογία χθες το απόγευμα, παρέδωσαν σε ξένα funds όλα τα σπίτια, με κόκκινα και πράσινα δάνεια σημειώνει το γραφείο Τύπου το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:« Και η κα. Γεροβασίλη το βιολί της. 

Πανηγυρίζει σήμερα γιατί μας ξαναγύρισαν στην ύφεση και φέσωσαν σε 2 χρόνια τον Ελληνικό λαό με  86 δις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου