Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Το State Department ισοπέδωσε τα όνειρα του Ερντογάν! “Μείνε μακριά από τη Συρία...”

Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ αδειάζουν την Τουρκία, την ώρα που η χώρα έχει ανοίξει παντού μέτωπα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικάνοι διέταξαν τους Τούρκους να μην ασχολούνται με ότι συμβαίνει στη Συρία, καθώς είναι υπόθεση εκτός των συνόρων τους, η οποία πολύ απλά δεν τους αφορά.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιλεέξει μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Εκείνος είχε προτείνει κοινή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία κατά ...
...του Ισλαμικού Κράτους, εξαιρώντας όμως τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, τους Κούρδους.

Πρόκειται για σφαλιάρα στην Τουρκία, καθώς η Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βρίσκονται υπό συριακή διοίκηση. 

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των SDF, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν το βλέπω αυτό να αλλάζει καθώς είναι πολύ αποτελεσματικοί στο έδαφος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Έχουμε επίσης μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία, και η Τουρκία -το έχω πει πολλές φορές- αυτό δεν είναι ένα εσωτερικό της θέμα. Είναι εκτός των συνόρων της».

«…η μόνη επιλογή που έχει να γίνει είναι να συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Και αυτό απαιτεί μια πραγματική διεθνή συμμαχική προσπάθεια, και για αυτό προσπαθούμε. Αυτή είναι η επιλογή που ο καθένας έχει να κάνει, πώς να νικηθεί καλύτερα το Ισλαμικό Κράτος».

Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο, ο Κίρμπι έβαλε τέλος στα σχέδια του Ερντογάν, τονίζοντας με διπλωματικό τρόπο πως η Τουρκία δεν βρίσκεται σε θέση να αποφασίζει και να διατάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου