Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ 2017.

αναδημοσίευση από τον Κάσανδρο
«ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΣΗ
ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΙΣ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΦΩΤΙΑ
ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Η ανθρωπότητα πέρασε μια μεγάλη περίοδο σχετικής ειρήνης όπου οι συγκρούσεις ήταν περιφερειακές και ελάχιστες φορές πλησίασε τον όλεθρο. Την περίοδο αυτή η παγκόσμια Οικονομία προόδευσε πολύ και αυξήθηκε η ευημερία και η ηρεμία στους περισσότερους λαούς του Κόσμου. Σε αυτό δεν θα συμφωνήσουν οι Αφγανοί, Ιρακινοί, Σύροι, Λίβυοι και άλλοι λαοί όμως για το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων του πλανήτη είναι ακριβές.
Οι καταστάσεις όμως διέπονται από κυκλικότητα , όπως εδίδαξε ο Μέγας Ηράκλειτος και τώρα εισερχόμαστε σε μια περίοδο αναταραχών.
Τα ΜΜΕ, χαμένα μέσα στις άμεσες χρηματιστηριακές και οικονομικές συνέπειες του Brexit έχουν χάσει την ευρύτερη πολιτική εικόνα και τις αναδυόμενες Γεωπολιτικές συνέπειες που εξελίσσονται παράλληλα και ανεπηρέαστα σε μεγάλο βαθμό από το Brexit .
Το ίδιο το Brexit δεν είναι βέβαιο ότι....
.... τελικά θα συμβεί όπως ψηφίστηκε.
Οι Βρετανοί , καλλιτέχνες του είδους, θα διαπραγματεύονται για 4 τουλάχιστον χρόνια μια νέα συνθήκη, η οποία θα είναι περίπου όπως η παλιά ,με κοσμητικές διορθώσεις για να περάσει στο δεύτερο δημοψήφισμα ,στο οποίο, οι Βρετανοί που θα βιώσουν μία υφεσιακή Οικονομία, η οποία καραδοκούσε ανεξαρτήτως Brexit, θα ψηφίσουν με χαρά θετικά.
Οι Ευρωπαίοι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι με την επιστροφή του Ασώτου, ο Βορράς διότι θα συνεχίσει να εξάγει, και ο Νότος διότι θα αποκατασταθούν κάπως οι πολιτικές ισορροπίες στην ΕΕ . Αν βέβαια η Ευρώπη τότε θα είναι η ίδια. Δεν θα είναι η Ευρώπη ίδια . Οι χώρες της, Δημοκρατίες για αρκετές γενιές, έχουν γίνει πολύ εύθραυστες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ιδέα.
Τα σημαντικότερα όμως γεγονότα συμβαίνουν έκτος Ευρώπης αν και έχουν άμεση επίδραση σε αυτήν.
Λίγοι παρατήρησαν το γεγονός ότι το ζεύγος Kagan-Nuland έλαβε θέση υπέρ της κ. Κλίντον για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ .
Ο κ. Kagan είναι από τους διαπρεπέστερους διανοούμενους του Νέο-Συντηρητισμού των ΗΠΑ και η κ. Nuland, νέο-συντηρητική και η ίδια, είναι η εξέχουσα ανώτατη υπηρεσιακή αρχή του Στέητ Ντιπάρτμεντ με τεράστια αποδοχή και από τα δύο κόμματα στην Γερουσία και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Οι δύο κύριες αρχές του Νέο-Συντηρητικού δόγματος είναι ο Καπιταλισμός της Ελεύθερης Αγοράς και ο Παρεμβατισμός στο Διεθνές γίγνεσθαι.
Η θέση του ζεύγους Kagan-Nuland υπέρ της κ. Κλίντον σημαίνει ότι εκτός από την έγκριση όλων πλέον των Δημοκρατικών, η κ. Κλίντον έχει και την στήριξη του σοβαρού μέρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του αντίστοιχου Συντηρητικού Κατεστημένου.
Οι πιθανότητες εκλογής της κ. Κλίντον στην Προεδρία των ΗΠΑ ,πλην ατυχήματος ,είναι συντριπτικές.
Η κ. Κλίντον είναι ειλικρινές αλλά όχι φανατικό «Γεράκι» στην Εξωτερική Πολιτική ,έχει όμως ευελιξία και δεν είναι δογματική. Είναι όμως παρεμβατική και έχει δώσει πλούσια δείγματα γι’ αυτό ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, στην Αίγυπτο, την Συρία και την Λιβύη μετά την μη απόδοση της προσπάθειας της για ρύθμιση των σχέσεων με την Ρωσία, πράγμα για το οποίο και ο Πρόεδρος Πούτιν έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
Η κ. Κλίντον είναι η δημιουργός του δόγματος Smart Power πού σημαίνει την χρήση της Στρατιωτικής Ισχύος μαζί με πολύ ενεργή Διπλωματία.
Όλα αυτά σημαίνουν αλλαγή έμφασης στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς το σκληρότερο.
Η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να έχει αξιώσεις ισότιμης σχέσης με τις ΗΠΑ όταν το ΑΕΠ της είναι αρκετά μικρότερο από αυτό της Ιταλίας, απλώς διότι έχει πυρηνικά . Ο ίδιος ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική Υπερδύναμη σήμερα. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εδώ και μία γενεά αλλά πολλές Δυτικές και Ανατολικές Χώρες τώρα αρχίζουν να το κατανοούν.
Η Εξωτερική Πολιτική Ομπάμα διέπεται από μία αναβλητικότητα π.χ. στην Μέση Ανατολή και χαμηλούς τόνους, από την ανάληψη του Στέητ Ντιπάρτμεντ από τον Κέρι μετά την κ. Κλίντον. Οι Ρώσοι θέλουν μία συνεννόηση τώρα για την Συρία ενώ είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί χρονοτριβούν για να αποφασίσει η επόμενη Προεδρική ομάδα.
Είναι βέβαιο ότι με Πρόεδρο την κ. Κλίντον τα πράγματα θα γίνουν πιο σκληρά και στην Μέση Ανατολή ,και στις σχέσεις με την Ρωσία και στην Ουκρανία αλλά και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας ,η οποία έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει από τις ΗΠΑ την κυριαρχία του Ειρηνικού .
Η νέα Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να κατευθύνει προς το συμφέρον τους ,όπως κάθε κυρίαρχη Αυτοκρατορία, την νέα Παγκόσμια Ισορροπία Ασφάλειας, την νέα Παγκόσμια Οικονομική Συνθήκη ,την νέα Παγκόσμια Πολιτική Ενέργειας και την νέα Τεχνολογική Επανάσταση. Όλα αυτά έχουν μείνει για πολύ καιρό στατικά και χρειάζονται ριζοσπαστική αναδόμηση.
Οι κλυδωνισμοί θα είναι πολύ μεγάλοι, όσο είναι και τα παραπάνω θέματα. Ο Αμερικανικός Παρεμβατισμός δεν μπορεί να μην ασκηθεί, όσο και αν η αναταραχή θα αυξηθεί.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τι θα συμβεί σε μας στην Ευρώπη.
Επί τού παρόντος η κατάσταση στην Ευρώπη είναι όπως αυτή του Ιουνίου 1940. Οι Βρετανοί στην Δουνκέρκη φεύγουν ηττημένοι από την Ευρώπη, η Γαλλία υποτάσσεται και η Γερμανία είναι κυρίαρχη σε όλη την Ευρώπη πλην Ρωσίας.
Αυτό απολαμβάνουν και τώρα σιωπηλά οι Γερμανοί που σχεδιάζουν την δική τους Ευρώπη.
Μέχρις ότου παρέμβουν πάλι οι Αμερικανοί .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου