Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Καμπανάκι» της Κομισιόν για τα ελλείμματα σε Ισπανία - Πορτογαλία.

«Καμπανάκι» της Κομισιόν για τα ελλείμματα σε Ισπανία - Πορτογαλία
Προθεσμία τριών εβδομάδων θα δώσει η Κομισιόν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ώστε να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους και να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη, σε συνάντηση στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να τονίσει στην Ισπανία και την Πορτογαλία ότι δεν έχουν αναλάβει δράση για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους και εξακολουθούν να αποφεύγουν τις κυρώσεις. 
Όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος, οι δύο χώρες θα λάβουν διορία....
.... μέχρι τις 27 Ιουλίου ώστε να προτείνουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται από τους κανόνες της ΕΕ.
Τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν έδωσε προθεσμία ενός έτους στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μειώσουν τα ελλείμματά τους ωστόσο, μετά από πιέσεις από κράτη – μέλη, δήλωσε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούλιο.
Η κίνηση αυτή έχει χαρακτήρα προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία όπως η Γερμανία και άλλων χωρών όπως η Ιταλία, που πιέζουν για μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία, αλλά και την καλλιέργεια του κλίματος αντιευρωπαϊσμού.
Το 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφτασε το 5,1% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το ανώτερο όριο του 4,2% που είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλαίσιο του στόχου για σταδιακή μείωση του κάτω από το 3%. Ομοίως, η Πορτογαλία εμφάνισε πέρσι δημοσιονομικό έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει να το μειώσει κάτω από το 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου