Σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους και ενεργοποίησης του «κόφτη» οι πρόσθετες περικοπές δαπανών για την περίοδο 2017 -2019 θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ.
Το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προβλέπει πως στην περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη θα περικοπεί η δαπάνη για συντάξεις κατά 15%, η δαπάνη για μισθούς κατά 45% και θα περισταλούν κατά 19,3% οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό απλά σημαίνει πως....
... θα πρέπει να περικοπούν 2,1 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις.
Η ενεργοποίηση του κόφτη θα γίνει εφόσον στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 διαπιστωθεί πως η Ελλάδα δεν πέτυχε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.
Αλλά στις όποιες πιθανές αποκλίσεις δεν θα υπολογιστούν οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και έως του ποσού 0,2% του ΑΕΠ ετησίως (350 εκατ. ευρώ). Στην ίδια βάση θα αναγνωριστεί η όποια απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος οφείλεται σε έκτακτη συνθήκη.
Μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως αν υπάρξει χειροτέρευση της οικονομίας λόγω Brexit, αυτό θα ενσωματωθεί στον κόφτη.
«Αν δείξουμε ότι δεν πιάσαμε τους στόχους για κάποιο λόγο που είναι πέρα απ' τον έλεγχό μας, επομένως δεν φταίμε εμείς αλλά επειδή ήταν χειρότερη η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω Brexit αυτό δεν θα λειτουργήσει, δεν θα φέρει σε λειτουργία τον κόφτη», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου