Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση των αιτιών προσέγγισης Πούτιν-Ερντογάν, παρακαλώ διαβάστε τι έγραφε το hellenic sunrise τον Δεκέμβριο του 2014 στο ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - Ο ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

<<Γιατί όμως ο Πουτιν αναζητά την συμμαχία-συνεργασία της Τουρκιας ;
Η Ρωσία εξάγει αέριο μέσω Τουρκία εδώ και χρόνια- και ειδκά μετά το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης - με τον αγωγό BLUE STREAM o οποίος φαίνεται στην εικόνα κάτω
Η Τουρκία και Ρωσία έχουν μεν αγεφύρωτες διαφορές στην εξωτερική τους πολιτική με αποκορύφωμα τον κίνδυνο που αποτελεί η πρώτη για την Ρωσία σχετικά με την Τσετσενία. Η Τουρκία ως προστάτης των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους-από κοινού με το Κατάρ το οποίο και χρηματοδοτεί τόσο την οικονομία της Τουρκίας όσο και το Ισλαμικό Κράτος- σχεδιάζει την μεταφορά του πολέμου στην Τσετσενία όπου εδώ και 20 χρόνια οι ισλαμιστές Τσετσενοι πολεμούν με την Ρωσία για την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους της Υπερκαυκασίας. 

Ο Πούτιν μάλιστα έχει απειλήσει ευθέως την Τουρκία με πόλεμο προκειμένου να σταματήσει την παροχή υποστήριξης προς τους ισλαμιστές .

Παράλληλα όμως η Τουρκία και η Ρωσία είναι εμπορικοί εταίροι τόσο .......σε επίπεδο ενέργειας ( BLUE STREAM) και κατασκευών  όσο και σε εμπορικές συναλλαγές που κυμαίνονται από εισαγωγές τουρκικών γεωργικών προϊόντων και σε εξαγωγές ρωσικών όπλων.

Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει μια προσοδοφόρα σχέση μεταξύ των δύο χωρών λόγων διαφορών σε διπλωματικό επίπεδο.Στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν στεγανά στις διεθνείς σχέσεις.

Ωστοσο η διεύρυνση της συνεργασίας Ρωσίας Τουρκίας θα βγάλει την Τουρκία απο την σφαίρα της Γερμανικής επιρροής και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα για το Δ΄οικονομικό Ράιχ

Η Γερμανία έχει επενδύσει μαζί με το Κατάρ την ενεργειακή πολιτική της για τον επόμενο αιώνα και την απεξάρτηση της από το ρωσικό αέριο στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην μετατροπή  της Τουρκίας σε νέο ενεργειακό κόμβο προς αντικατάστασης της Ουκρανίας. Η Γερμανία μαζί με το Κατάρ θέλουν την δημιουργία του περίφημου Νότιου Ενεργειακού Διδρόμου, ενός συμπλέγματος αγωγών που θα ενώνουν τα κοιτάσματα Αζερμπαιτζάν-Ιράν-Ιράκ -Κουρδιστάν-Συρίας-Αραβικής χερσονήσου αλλά και Ελλάδας -Κύπρου και οι οποίοι θα συγκλίνουν στο έδαφος της Τουρκίας . Κατόπιν με τον αγωγό ΤΑΡ θα τροφοδοτείται η Ευρώπη δια μέσω Ελλάδας -Αλβανίας -Ιταλίας.

Βέβαια το σχέδιο της Γερμανίας Κατάρ προβλέπει την πραγματοποίηση του με ή χωρίς την θέληση των χωρών που διαθέτουν τα κοίτασμα , εξ ου και οι πόλεμοι στην Συρία και το Ισλαμικό Χαλιφάτο αλλά και άλλες εξελίξεις που θα προκύψουν σύντομα.

Εάν η Τουρκία έρθει πιο κοντά με την Τουρκία η Γερμανία θα αποκτήσει μεν μια επιπλέον πηγή αερίου στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο , θα χάσει όμως την αποκλειστικότητα της επιρροής της στην Τουρκία. Αυτή την στιγμή  το φιλόδοξο σχέδιο Γερμανίας Κατάρ έχει 'κολλήσει' στην Συρία αλλα΄και στο πείσμα των Κούρδων και ούτε αγωγός Κατάρ -Συρίας -Τουρκίας έχει κατασκευασθεί αλλά ούτε έχει επιτευχθεί η σταθερή παροχή αερίου και πετρελαίου από το Κουρδιστάν. 

Όσο για τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν δεν γίνεται καν λόγος εφόσον ο αγωγός ΤΑΡ που θα τα μεταφέρει στην Τουρκία και Ευρώπη ΔΕΝ έχει κατασκευασθεί ακόμη και μάλιστα πολλοί από τους αρχικούς επενδυτές έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους. Με άλλα λόγια η Γερμανία και η Ε..Ε είναι ακόμα εξαρτώμενες από το ρωσικό αέριο και μετά την αυτοκτονική προσπάθεια τους να ακυρώσουν τον south stream  δεν έχουν καταφέρει να προτάξουν αξιόλογη και απτή εναλλακτική.

Συνεπώς ο Πούτιν μέσω BLUE STREAM μπάινει και πάλι στην ενεργειακή αυλή της Ευρώπης από την πίσω πόρτα συνεχίζοντας και εδραιώνοντας την εξάρτηση της, αλλά και αποσπά αργά και σταθερά την Τουρκία από την σφαίρα επιρροής της Γερμανίας και Κατάρ, αφαιρώντας τους έτσι τον χρήσιμο ηλίθιο -Τουρκία- ο οποίος θα χρησιμοποιούνταν τόσο ως πλατφόρμα διανομής αερίου όσο και ως ''μπαμπούλας΄΄ προς τους ανυπόκτατους γείτονες που διαθέτουν κοιτάσματα.

Ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός και κατόπιν πρόεδρος με την βοήθεια και χρηματοδότηση του Κατάρ. Η Τουρκική οικονομία έζησε την μεγαλύτερη ανάπτυξη όλων των εποχών την τελευταία δεκαετία με την υπόγεια χρηματοδότηση του Κατάρ. Το Κατάρ θέλει την Τουρκία υποχείριο του προκειμένου να φιλοξενήσει τους αγωγούς που θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με  καταριανό αέριο .

Η δε Γερμανία  θέλει την Τουρκία υπό την επιρροή της για τον ίδιο λόγο. Γιαυτό και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι πέρυσι σε επίσκεψη στην Τουρκία δήλωσε ότι πρέπει να μπει στην Ε.Ε., γιαυτό και η Γερμανία στο όνομα της Ε.Ε. έχει συνάψει συνθήκη με την οποία από το 2016 ΟΛΟΙ οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ε.Ε , και τα 80 εκατομμύρια. Η Τουρκία απολαμβάνει τις θωπείες και εύνοια Καταρ και Γερμανίας και αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την ενεργειακή απεξάρτηση της τελευταίας αλλά και την διεύρυνση των αγορών και της επιρροής του Κατάρ.

Ο Πόυτιν εάν αυξήσει τις εξαγωγές αερίου, με πραγματικό αέριο και όχι ''γιαλαντζί'' Αζερικο ή Κουρδικό ή Συριακό ή Ιρανικό για τα οποία δεν υπάρχουν αγωγοί ακόμα ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα, τότε η Τουρκία θα προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας και ο άξονας Κατάρ-Τουρκίας με τις ευλογίες ΗΠΑ , θα χάσει το ζωτικό της έδαφος .>>

Το παραπάνω κείμενο γράφηκε στα τέλη του 2014 όταν Ερντογάν και Πούτιν είχαν καταφέρει να παραμερίσουν τις διαφορές τους . Όλος ο πατριωτικός και ρωσόφιλος χώρος τότε είχε απογοητευθεί θεωρώντας ότι ο Πούτιν είχε προδώσει την Ελλάδα και την Ορθοδοξία  συνεργαζόμενος με το απόλυτο κακό, την Τουρκία.Η αλήθεια είναι ότι ο Πούτιν προσπάθησε για το ακριβώς αντίθετο, προσπάθησε για τον έλεγχο της Τουρκίας. Ο έλεγχος της Τουρκίας θα επιτυγχάνονταν με την συνέχιση της ενεργειακής εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο εφόσον η Ρωσία και η Συρία με την βοήθεια του Ιράν απαγόρευαν την κατασκευη του αγωγού Καταρ-Γερμανίας πολεμώντας στην Μ.Ανατολή.

Η τότε προσέγγιση των δύο χωρών αποτέλεσε καταστροφή για την Γερμανία η οποία χρειάζονταν την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο όπου σύγκλισης τόσο του αγωγού Κατάρ -Γερμανίας (όποτε και εαν γίνονταν) όσο και του ΤΑΡ και των άλλων μελλοντικών από Ιράν και Κουρδιστάν. 

Η Γερμανία γρήγορα αντεπιτέθηκε και θύμισε στον Ερντογαν την συμφωνία που είχε κλεισθεί από το 2013 για την ελεύθερη είσοδο στην Ε.Ε όλων των Τούρκων πολιτών.

Του υπενθύμισε επίσης ότι το διευθυντήριο της Ε.Ε. που ελέγχεται από την Γερμανία εργάζεται για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. η έστω για την σύνδεση της με ειδική σχέση.

Ο άλλος εταίρος της Γερμανίας, το Κατάρ , το οποίο χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Συρία για να περάσει τελικά ο αγωγός Καταρ -Γερμανίας ( θα διασχίζει τις Κατάρ-Ιορδανία-Συρία-Τουρκία-Ελλάδα-β. Ήπειρο-Ιταλία-Αυστρία-Γερμανία) θύμισε στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Κούρδο Ντεμιρτάς στις εκλογές του 2015, εκλογές στις οποίες τελικά ο Ταγίπ δεν πήρε αυτοδυναμία την στιγμή που την χρειαζόταν απόλυτα προκειμένου να αλλάξει το σύνταγμα και να μετατρέψει την Τουρκία σε προεδρικη δημοκρατία στην οποία θα έχει την απόλυτη εξουσία.
Πράγματι ο Ταγίπ τελικά υπέκυψε στους εταίρους του οι οποίοι τον βοήθησαν να βγει νικητής στον δεύτερο γύρο εκλογών (με εξαγορα συνειδήσεων, βία, νοθεία, εξαγορά ΜΜΕ, συντήρηση αστυνομικού κράτους, όλα αυτά απαιτούν χρήμα, πολύ χρήμα, που μόνο το Κατάρ έχει) και έφτασε στο σημείο να απειλεί την Ευρώπη και να λαμβάνει δις για να μην την πλημμυρίσει με εκατομμύρια προσφύγων.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι εάν τελικά πέρναγε η ελεύθερη είσοδο στην Ε.Ε. όλων των Τούρκων υπηκόων τότε ο Ταγίπ θα ξεφορτώνονταν τους Κουρδους οι οποίοι έχουν τουρκικό διαβατήριο και οι οποίοι υπόκεινται σε γενοκτονία και οι οποίοι θα κατέφευγαν στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν γρήγορα κατάλαβε ότι η προσέγγιση με τον Πούτιν το 2014 λίγο τον εξυπηρετούσε και γρήγορα γύρισε στον παλιό εαυτό του, μέχρι και ρωσικό αεροσκάφος έριξε τον Νοέμβριο του 2015.

Ο Πούτιν εντατικοποίησε τις προσπάθειες του στην Συρία με αποτέλεσμα την τελεσίδικη αποτροπή κατασκευής του αγωγού, στήριξε όλα τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα όπως του Φάρατζ αλλά και μέσω των Κινέζων συμμάχων του υπέδειξε στην Βρετανική ελίτ ότι ενδεχόμενο brexit θα σήμαινε την εισροή κινεζικών κεφαλαίων στην Βρετανία η οποία θα αναδεικνύονταν σε παγκόσμιο κέντρο προσέλκυσης κεφαλαίων και καταθέσεων.Παράλληλα η Ρωσία κατάφερε να αντέξει της τεχνητής πτώσης των τιμών υδρογονανθράκων κάτι που δεν κατάφεραν οι εμπνευστές του σχεδίου, Κατάρ και Σαουδική Αραβία οι οποίες, με περισσότερο την πρώτη, διολισθαίνουν σε πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ο Πούτιν μπορεί να ελέγχει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία, είτε γνωρίζοντας εκ των προτέρων δια μέσω των μυστικών υπηρεσιών του είτε διοργανώνοντας τα ο ίδιος δια μέσω των Κούρδων, αριστεριστών - από τους οποίους βρίθει η Τουρκία- είτε  δια μέσω άλλων πιο εξελιγμένων τρόπων. Γιαυτό και υπέγραψε για την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, ποτέ δεν αναλάμβανε την ευθύνη να πέσουν οι Ρωσοι τουρίστες θύματα τρομοκρατίας μετά την υπογραφή του για την επιστροφή τους.

Ο Ταγίπ θα κάτσει φρόνιμα προς τον παρόν και θα χρησιμεύσει ως χρηματοδότης των Ρώσων είτε μέσω της αγοράς αερίου για εγχώριες ανάγκες, είτε ως ενεργειακός κόμβος για το εξαγώγιμο ρωσικό αέριο, είτε πληρώνοντας αδρά για ρωσικές επενδύσεις όπως πυρηνικοί σταθμοί κ.α.

Ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να βασιστεί ο Πούτιν σε συμφωνία με τον τουρκομογγόλο μακροπρόθεσμα.Ο Ταγίπ είναι μέλος συμμορίας και οι παλιές του παρέες πάντα θα έχουν επιρροή πάνω του. Ο Ταγίπ δεν ΄χει καμία σχέση με την λογική και την ομαλότητα.Οπως ακριβώς ο γεννημένος εγκληματίας που γρήγορα αποτινάσει κάθε μορφή νόμιμου περιορισμού ακόμα και εαν αυτός του αποφέρει πολλά κέρδη, όπως ακριβώς ο μαφιόζος δεν πρόκειται ποτέ να εργασθεί τίμια ακόμα και έαν οι αποδοχές του είναι ισάξιες αυτών  των παρανόμων δραστηριοτήτων, έτσι και ο Ερντογαν θα γυρίσει στο εγκληματικό του παρελθόν. Εξάλλου τα σκάνδαλα του και οι σκελετοί στην ντουλάπα του και ο φόβος του για την ανακάλυψη τους , θα τον ρίξουν στην αγκαλιά των παλιών συντρόφων του.

Κατάρ , Σαουδική Αραβία και Γερμανία απομονώνονται διεθνώς όλο και περισσότερο και είναι σίγουρο ότι θα πουλήσουν το τομάρι τους ακριβά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου