Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Σε φορολογικό «παράδεισο» μετατρέπεται η Βρετανία μετά το Brexit - Τί ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τ.Όσμπορν

Σε φορολογικό παράδεισο θα μετατραπεί η Βρετανία μετά το Brexit: ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε στους Financial Times ότι προτίθεται να κατεβάσει από το 20 στο 15% τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων
(Corporate Tax), που είναι και το πιο μικρό ποσοστό που υπάρχει στις μεγάλες οικονομίες τη στιγμή που σε άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 25%.

Πριν από το δημοψήφισμα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν είχε καν αναφέρει το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων. Το αντίθετο μάλιστα. Είχε εξαγγείλει ότι σε ....

.....περίπτωση LEAVE θα αύξανε τα έσοδα κατά 30 δισ. στερλίνες μέσω αύξησης φόρων και επιβολής μέτρων λιτότητας.

Που σημαίνει με άλλα λόγια ότι με την κίνηση αυτή η Βρετανία οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό με την ΕΕ για το ποια χώρα θα προσφέρει τον πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή με αποτέλεσμα μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων επιβάλλεται επί των εσόδων ορισμένων τύπων νομικών προσώπων, όπως κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί, ενώσεις και ιδρύματα. Πρόκειται για φόρο επί της αξίας, που επιβαρύνει τα κέρδη μιας επιχείρησης και που μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος διπλής φορολογίας, όταν το φορολογημένο κέρδος καταβάλλεται στον μέτοχο. Το ποσό αυτό για τους μετόχους είναι φορολογητέο.

Στους Financial Times ο Όζμπορν δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία ενόψει του Brexit θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

«Πρέπει να κατευθύνουμε το βλέμμα στον ορίζοντα και στον δρόμο που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε το καλύτερο από την μοίρα που μας έλαχε», είπε.

Το πρότυπο του Όζμπορν είναι προφανώς η Ιρλανδία, που τηρεί μια πολύ επιθετική πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων προς μεγάλη οργή άλλων βιομηχανικών χωρών.

Ενώ τα χρόνια πριν την έκρηξη της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης οι μεγάλες τράπεζες κατέφυγαν μαζικά στο Δουβλίνο, τώρα είναι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της παγκόσμιας οικονομίας διαδικτύου. Δίπλα στα τέσσερα γυάλινα κτήρια της Google στο Δουβλίνο έχουν στο μεταξύ μετακομίσει όμιλοι τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας.

Πρόκειται για το Facebook, την Amazon, το Paypal, το Twitter, το Dropobox και την Airbnb. Ο λόγος είναι σαφής: Στην Ιρλανδία οι εταιρείες πληρώνουν λιγότερους φόρους από αλλού. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανέρχεται στο 12,5%, τόσο χαμηλά όσο σε καμιά άλλη βιομηχανική χώρα.

Περίπου 20 νεοφυείς επιχειρήσεις του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν επαναβεβαιώσει τα σχέδιά τους για συνολικές επενδύσεις ύψους έως 500 εκατ. λιρών στη Βρετανία, ανέφερε η εταιρία συμβούλων PwC.

Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ένα μίγμα βρετανικών, ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και έχουν ήδη δεσμευθεί σε επενδύσεις 200 εκατ. λιρών, ανέφερε η PwC, με τα επιχειρηματικά τους σχέδια να προβλέπουν συνολικές επενδύσεις έως μισό δισεκ.λίρες.

Ο Στίβεν Μόρς, υψηλόβαθμο στέλεχος της PwC, δήλωσε ότι οι περίπου 20 πελάτες που επενδύουν στη Βρετανία δεν είναι μόνο απλές τράπεζες, ιδρύματα χορήγησης στεγαστικών δανείων και διαχειριστές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια σειρά από τράπεζες που αναπτύσσονται χάρη στην τεχνολογία, από επιχειρήσεις fintech (που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες στο χρηματοπιστωτικό κλάδο), από εμπορικές τράπεζες ακόμα και από εξειδικευμένες επενδυτικές τράπεζες που «έχουν εντοπίσει κενά στην αγορά, τα οποία προκλήθηκαν εν μέρει λόγω του ότι οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες αποσύρθηκαν από κάποιες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου