Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Η επόμενη ημέρα για το ΤΧΣ

Η επόμενη ημέρα για το ΤΧΣ - Κεντρική Εικόνα/Video
«Ακέφαλο» μένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την παραίτηση σύσσωμης τηςΕκτελεστικής Επιτροπής με επίσημη ανακοίνωση την Τετάρτη.

Το επιτακτικό ερώτημα που γεννάται τώρα είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία του Ταμείου σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της κρίσιμης αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων, η οποία ....
....μετατίθεται όπως όλα δείχνουν για το φθινόπωρο.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της διοίκησης του ΤΧΣ από την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) στα τέλη Ιουνίου, έντονη ήταν η πίεση προς τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. 
Η αποχώρηση, όμως, των κ.κ. Άρη Ξενόφο, ΓιώργοΚουτσό και Αναστάσιο Γάγαλη από τα εκτελεστικά τους καθήκοντα στις 18 Ιουλίου δημιουργεί θεσμικό κενό στη διοίκηση του Ταμείου, καθώς το Γενικό Συμβούλιο δεν είναι επιφορτισμένο με εκτελεστικές λειτουργίες και οι αντικαταστάτες τους δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
«Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε τίθεται σοβαρό θέμα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Ταμείου και πώς αυτό θα λειτουργήσει χωρίς Εκτελεστική Επιτροπή», υπογράμμισαν στο insider.grκύκλοι του Ταμείου μετά την παραίτηση. Όπως εξηγούν, το Γενικό Συμβούλιο δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και ουσιαστικά «δένονται τα χέρια» του Ταμείου μέχρις ότου διοριστούν νέα μέλη στην Επιτροπή.
Η διαδικασία επιλογής των νέων στελεχών ανατέθηκε ήδη πριν το Πάσχα, στην Korn Ferry Ουγγαρίας, η οποία έχει άτυπα ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων υποψηφίων. 
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, επισπεύδεται η διαδικασία εύρεσης αντικαταστατών, με τη συμβουλευτική εταιρεια να φέρεται να έχει διαμορφώσει τελική λίστα με 10 υποψηφίους –οι περισσότεροι εκ των οποίων ξένοι, σύμφωνα με πληροφορίες. 
Έντονη φημολογία επικρατεί στην αγορά ότι η νέα «κεφαλή» του εκτελεστικού βραχίονα του ταμείου θα προέρχεται από το εξωτερικό και πολλοί μάλιστα «δείχνουν» ως φαβορί τον Πολωνό πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Marek Belka, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ παλιάς και νέας διοίκησης θα παραμείνει ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής, ο οποίος έχει αξιολογηθεί θετικά από το Selection Panel και απολαμβάνει τη στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Επιτροπή Επιλογής θα εξετάσει τις υποψηφιότητες με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ στις 30 Ιουνίου και με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή θα υποβάλλει τη λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων για τις παραπάνω θέσεις, θα πρέπει βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, να διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες. 
Με αυτό το δεδομένο, η τοποθέτηση των νέων μελών, θα γίνει το νωρίτερο εντός του Σεπτεμβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου