Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τελεσίγραφο της Βόρειας Κορέας προς τη Σεούλ για επίθεση....

Οι ένοπλες δυνάμεις της Πιονγιάνγκ απείλησαν τη Σεούλ με επίθεση χωρίς προειδοποίηση, εάν συνεχιστούν οι «αντι-βορειοκορεατικές ενέργειες» στη Νότια Κορέα. Τη νέα απειλή προκάλεσε μία διαδήλωση μιας συντηρητικής ομάδας στη Σεούλ, η οποία έκαψε το ομοίωμα του πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Τα αντίποινα μας θα ξεκινήσουν χωρίς καμία προειδοποίηση από τώρα όσο αυτές οι εγκληματικές πράξεις που τραυματίζουν την αξιοπρέπεια της ανώτατης διοίκησης της Βόρειας Κορέας θα συνεχίζονται στην Σεούλ», προειδοποίησε η ανώτατη διοίκηση του στρατού της Βόρειας Κορέας, με ανακοίνωσή της,

που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. 

Κατά το βορειοκορεατικό καθεστώς το κάψιμο του πορτρέτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι μια «φρικτή, ασυγχώρητη πράξη», ενώ απαίτησε συγγνώμη. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Βορράς εκνευρίζεται με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο» και τις χρησιμοποιεί για «να απευθύνει απειλές εναντίον μας». «Θα προχωρήσουμε σε σοβαρά και αποφασιστικά αντίποινα σε περίπτωση ενορχηστρωμένων προκλήσεων όποιοι και αν είναι οι λόγοι τους», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα πυραυλική δοκιμή εντός των προσεχών ημερών, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η Πιονγιάνγκ μοιάζει να μισανοίγει την πόρτα του διαλόγου. «Η έμφαση είναι τώρα στις προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου και αυτό αξίζει τον κόπο να σημειωθεί», επισήμανε σήμερα ο Κιμ Γιονγκ-Χιούν, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Πανεπιστήμιο Ντονγκούκ της Σεούλ.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με την ομόλογό του, της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουέν Χι, στην Ουάσιγκτον στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς η ένταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.


 «Καθώς γιορτάζουμε την 60ή επέτειο της συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, η επίσκεψη της προέδρου Παρκ θα αναδείξει το εύρος, και τη δύναμη της συμμαχίας μας» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου. 

Οι συνομιλίες που θα έχει ο Ομπάμα με την Παρκ, την πρώτη γυναίκα αρχηγό κράτους στη Νότια Κορέα, θα περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων απειλών από τη Βόρεια Κορέα, τη διμερή συνεργασία για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής, καθώς και οικονομικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου