Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανησυχούν οι ΗΠΑ από την «κόπωση» που προκαλεί η λιτότητα στην Ευρωζώνη.

 Ανησυχούν οι ΗΠΑ από την «κόπωση» που προκαλεί η λιτότητα στην Ευρωζώνη
Την ανησυχία τους για την παρατεινόμενη «αναιμική» ζήτηση στην Eυρωζώνη και για την «κόπωση από τη λιτότητα» σε ορισμένες από τις χώρες της, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, εκφράζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η μακρά περίοδος αναιμικής ζήτησης στην Ευρώπη προκαλεί μία εντεινόμενη ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20 στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ πρόκειται να πιέσουν στην κατεύθυνση μίας νέας εξισορρόπησης στην ευρωζώνη προκειμένου οι χώρες με πλεονασματικές οικονομίες να αναθερμάνουν την εσωτερική τους ζήτηση προκειμένου να «διευκολυνθεί» η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της «περιφέρειας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η νέα αυτή εξισορρόπηση θα πρέπει «να επιτρέψει να αποφευχθεί μία κόπωση από τη λιτότητα», επεσήμανε ο ίδιος, απηχώντας τις αντίστοιχες ανησυχίες που εξέπεμψε το ΔΝΤ.
Οι ΗΠΑ εκφράζουν εξίσου την ικανοποίηση τους για την «ρύθμιση» του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες «προκειμένου να ληφθεί με καλύτερο τρόπο υπ’ όψη η ισχνή ανάπτυξη» και για να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η ζήτηση, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομασθεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σύνοδος της G20 θα αποτελέσει ευκαιρία για τις κύριες οικονομικές δυνάμεις να επαναδιατυπώσουν τη δέσμευσή τους να μην υποτιμήσουν το νόμισμά τους προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Καθώς η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί υπέρ μίας πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, που θα οδηγήσει σε μείωση της συναλλαγματικής αξίας του γεν, οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν στενά τα μέτρα που θα λαμβάνει το Τόκιο προκειμένου να εξασφαλισθεί πως αυτά στόχο έχουν την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου