Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δικαστικοί Λειτουργοί: «Παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Αυστηρό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δικαστές στην πολιτική εξουσία, καταγγέλλοντας για πρώτη φορά δημόσια ότι με την μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται με "άλλοθι" την οικονομική κρίση, θίγονται πολλά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτά της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, τα οποία «βρίσκονται σε υποχώρηση».

Μάλιστα οι δικαστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας  ότι η υπολειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου «απειλεί την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία στον τόπο μας».

Οι εν λόγω σοβαρότατες διαπιστώσεις που διατυπώνονται από τα πλέον επίσημα και αρμόδια χείλη καταγράφονται σε ανακοίνωση της Εταιρίας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 Ανακοίνωση της εταιρείας δικαστικών λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες.

Η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες διαπιστώνει ότι, με αφορμή τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα μας, πολλά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών βρίσκονται σε υποχώρηση.
Το δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 παρ. 1), το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 παρ. 5), το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 και 5  παρ. 5) δοκιμάζονται καθημερινά.

Η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας δεν φαίνεται να προωθείται αποτελεσματικά (άρθρο 106). 

Η ίδια η αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1), και η ειδικότερη έκφρασή της, της συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους (άρθρο 4 παρ. 5), συχνά αγνοούνται, με αποτέλεσμα να απειλείται η απόλαυση ακόμα και του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας (άρθρο 17).  
Η Εταιρία επισημαίνει ότι η ατελής εφαρμογή, στην πράξη, των πιο πάνω συνταγματικών διατάξεων δυσχεραίνει ακόμη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών (άρθρο 5) και προσβάλλει την αξία του ανθρώπου, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2).  


Η Εταιρία  Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες υπογραμμίζει, τέλος, ότι η υπολειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου, που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 25 παρ.1 ) έχει φτάσει σε οριακό πλέον σημείο, απειλεί την κοινωνική συνοχή , αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία στον Τόπο μας.            




Αθήνα,  12 Δεκεμβρίου 2013
Ο Πρόεδρος                                                Η Γενική Γραμματέας
                    
Γεώργιος Σταυρόπουλος                             Μαργαρίτα Στενιώτη»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου