Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «ΚΟΡΑΚΙΑ» Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!


 ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Την τμηματική παράδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την διασφάλιση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί σε κάθε ακίνητο (κτίριο, οικόπεδο, αγροτεμάχιο) από τη νέα χρονιά.
Όχημα για την ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος θα αναλάβει να εισπράξει τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ από τα 3,9 δισ. που θα καταλογιστούν κατά το νέο έτος, είναι το νεότευκτο δίκτυο των Γραφείων Κτηματολογίου (ΓΕΚ) , κατά τα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), την διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν ιδιώτες (δικηγόροι, μηχανικοί, εισπρακτικές εταιρίες κλπ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ......
...της εφημερίδας Real News (29/12), στα Γραφεία Κτηματολογίου θα καταβάλλονταιόλοι οι φόροι που αφορούν τις συναλλαγές για ακίνητα (αναλογικό δικαίωμα Δημοσίου, αναλογικά δικαιώματα ΤΧΔΙΚ, τέλη περί της εταιρείας του Κτηματολογίου, διάφορα άλλα τέλη και παράβολα κ.λπ.). 
Τα γραφεία αυτά, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υποθηκοφυλακεία, θα είναι μονίμως συνδεδεμένα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπ. Οικονομικών, έτσι ώστε να ελέγχονται και να παρακολουθούνται τα πάντα γύρω από τις κτηματομεσιτικές συναλλαγές και την είσπραξη του χαρατσιού.
Αντί οι φορολογικές υπηρεσίες του κράτους να ανασυγκροτηθούν, στα πλαίσια ενός ευρύτερου αναπροσανατολισμού και εξυγίανσης του Δημοσίου, ο σχεδιασμός είναι να παραδοθούν σταδιακά σε ιδιωτικές – εισπρακτικές επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο, μεταξύ των άλλων, εγκυμονεί τον κίνδυνο να παραδοθούν κρίσιμα προσωπικά δεδομένα σε κάθε λογής εκβιαστικές πρακτικές.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Κτηματολογίου, απαιτούνται άλλα 800 εκατ. ευρώ για όσα πρέπει ακόμα να γίνουν, εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα προέλθουν από το αποθεματικό της εταιρίας (δηλαδή τα «κτηματόσημα»), τα 350 εκατ. θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ και τα 200 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους.
Σε αυτό το ποσό η διοίκηση συνυπολογίζει τα «κτηματόσημα» των νέων περιοχών, αλλά και επιπλέον «κτηματόσημα» για όσους έχουν ήδη πληρώσει. 
Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος του τέλους, το οποίο προβλέπεται για όσους μπήκαν στην κτηματογράφηση το 2008, το οποίο ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με αφορολόγητο τα 20.000 ευρώ. 
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να αρχίσει η είσπραξη από τα 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εντός του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου