Ο Πούτιν είναι τόσο απρόβλεπτος που έχει τρελάνει στην κυριολεξία τα επιτελεία της Νέας Τάξης που προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενή του κίνηση.
Συγκεκριμένα, το παγκοσμιοποιητικό ίδρυμα γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor αναζητά τον «επόμενο στόχο» του Ρώσου προέδρου σε άρθρο του με τίτλο «Determining Putin’s Next Target».
«Κάποιος μπορεί να φανταστεί τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, να πίνει....
... το τσάι του το πρωί στο μπαλκόνι της «ντάτσα» του έξω από τη Μόσχα, κοιτώντας στρατηγικά πέρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναζητώντας τα επόμενα βήματά του για την εδραίωσης της Ρωσίας ξανά ως υπερδύναμης», αναφέρει το Stratfor, που ας μην ξεχνάμε τα βλέπει όλα από την οπτική γωνία της Νέας Τάξης.
Ποιες είναι όμως οι χώρες που τραβούν το ενδιαφέρον του Πούτιν σύμφωνα με το Stratfor;: Η Γεωργία, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Οι χώρες αυτές, τονίζεται στην ανάλυση, που βρίσκονται στον χώρο αυτόν, ο οποίος χωρίζει τη Ρωσία από τη Δύση, είναι «κλειδιά» στην μεγάλη γεωπολιτική αντιπαράθεση που απασχολεί το Κρεμλίνο: Αυτή της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, το οποίο, συμπληρώνουμε εμείς προκαλεί συνεχώς την οργή της Μόσχας, πλησιάζοντας απειλητικά τα ρωσικά σύνορα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει και να παγιώσει τον έλεγχό του σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες ούτε αυτή, ούτε το ΝΑΤΟ κυριαρχεί. Άρχισε τη δεκαετία του 1990 στον Νότιο Καύκασο, σε μια σειρά «παγωμένων» συγκρούσεων, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αμπχαζία και η Υπερδνειστερία. Ακολούθησε ο πόλεμος με την προσκείμενη στην Δύση Γεωργία το 2008, που έληξε με τη Ρωσία να δημιουργεί μια ολοκαίνουρια χώρα, τη Νότια Οσετία. (…) Μετά την Γεωργία ήρθε η Κριμαία (ίσως πιο εύκολα από ό,τι περίμενε ο Πούτιν), την οποία η Ρωσία προσάρτησε. Και πιο πρόσφατα ήρθε το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. (…) Ποια θα είναι (…) η επόμενη κίνηση του Πούτιν στην σκακιέρα;».
Το Stratfor θεωρεί πως θα είναι η Μολδαβία. Η χώρα βρίσκεται δίπλα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρουμανία (μέλος του ΝΑΤΟ)- μια γειτονιά μεγάλης σημασίας για τη Μόσχα.
«Ο Πούτιν ελπίζει να φέρει είτε μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κισινάου, είτε, τουλάχιστον, άλλη μια «παγωμένη σύγκρουση»- ή ίσως απλά να επεκτείνει την ήδη «παγωμένη σύγκρουση» της Υπερδνειστερίας. Όντως, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες έχουν ήδη αρχίσει. Οι σχεδιασμοί αυτοί προέρχονται απευθείας από το «εγχειρίδιο» της Ουκρανίας…η Μολδαβία ήταν τμήμα της πρώην ΕΣΣΔ και κάποιοι ρωσόφωνοι Μολδαβοί νοσταλγούν τις ημέρες των σταθερών τιμών, δουλειών, συντάξεων και πάνω από όλα σταθερότητας…όπου υπάρχει φιλορώσος, ρωσόφωνος πληθυσμός, η Ρωσία έχει συμφέροντα, όπως το αντιλαμβάνεται ο Πούτιν», αναφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου