Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Προς ψήφιση σχέδιο νόμου που ΚΑΤΑΡΓΕΙ ολοκληρωτικά το δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές !!!

Τα ακίνητα αυτά, μέχρι σήμερα ήταν οικοδομήσιμα κατά ένα μικρό ποσοστό του εμβαδού τους. 

Το μέτρο αυτό θα πλήξει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα καθώς είναι τεράστιο το ποσοστό των περιοχών που βρίσκονται εκτός οικισμού. 

Οι επιπτώσεις δεν θα γίνουν αισθητές μόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν κατοικία αλλά και στους ....
....επαγγελματίες που δεν θα μπορούν να αναπτύξουν διαστηριότητα σε περιοχές εκτός σχεδίου. 


Έτσι όπως αναφέρεται, η μοναδική δραστηριότητα που επιτρέπεται θα είναι αποκλειστικά η αγροτική.  Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής των οικοπέδων αφού δεν θα μπορούν να είναι οικοδομήσιμα. Η τροποποίηση αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή το πρωί της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Λευτέρη Κοπάση: 



- Πλέον δεν θα μπορεί να εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια σε μια τέτοια περιοχή 
- Δεν θα επιπτρέπεται καμία αδειοδότηση βιοτεχνικής εγκατάστασης 
- Δεν θα επιτρέπεται καμία δυνατότητα επέκτασης, εκσυγχρονισμού βιοτεχνικής δραστηριότητας ούτε ένταξη, ενίσχυση ή χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων. 
- Εν ολίγοις, το σχέδιο νόμου δεν επιτρέπει καμία οικονομική δραστηριότητα ούτε δόμηση κατοικίων.



Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στην διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης. «Προσπαθούμε να το αποσαφηνίσουμε, να πάρουμε δημόσια θέση και να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο να αιτιολογήσουμε την άποψή μας», σημείωσε ο κ. Κοπάσης. 

Δεν είναι μόνο οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες και οικογενειάρχες που είχαν ένα ακίνητο και μια έκταση εκτός σχεδίου και εν μια νυκτί βρίσκονται "στον αέρα". Είναι και εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια εταιρειών ή ιδιωτών επενδυτών που έχουν δώσει προκαταβολές για ακίνητα που πλέον θα είναι "άχρηστα". "Άνθρωποι αλλά και εταιρείες έχουν δώσει προκαταβολές για να αγοράσουν ακίνητα είτε για οικιστική είτε για τουριστική χρήση. 


Πώς θα τους πούμε τώρα ότι αυτό το ακίνητο που σου πουλήσαμε χθες, τώρα δεν χτίζεται; 

Πρέπει λοιπόν να δοθούν πίσω οι προκαταβολές και να σταματήσουν οι αγοραπωλησίες άμεσα μέχρι να διευκρινιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. 


Κόσμος που έχει πάρει δάνεια για να χτίσει το σπίτι του ή για να δημιουργήσει την επιχείρησή του, τώρα θα υποστεί τεράστια ζημιά." επισημαίνει ο κ. Κριαράς. 

Από την άλλη, οι τιμές στα ελάχιστα ακίνητα εντός σχεδίου που έχουν μείνει απούλητα, θα εκτοξευτούν και θα είναι απλησίαστα. Ο δε κατασκευαστικός κλάδος θα κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο. 

Εν τω μεταξύ το γεγονός ότι προσπαθεί το ΥΠΕΚΑ να περάσει την τροποποίηση αυτή σε ένα άρθρο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές, με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτό από ιδιοκτήτες, συλλόγους και κατασκευαστικές εταιρείες, προκαλεί αγανάκτηση και προβληματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου