Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Μ. Ξαφά: Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται για την χρεoκοπία των επιχειρήσεων.

«Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ενεργήσει νωρίτερα για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έγκαιρα θα εξυγίαιναν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ίσως μερικά από αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» αναφέρει η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, του Centre for International Governance Innovation και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, στους FT με αφορμή την αυτοκτονία του Μαμιδάκη.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι....

... ένα πλέγμα σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών, ιδιοκτητών εταιριών και τραπεζιτών επέτρεψαν πολλές μεγάλες εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν - προστατεύοντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας - ακόμα κι αν δεν ήταν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Κατά την Μ. Ξαφά μια ακόμη αιτία των χρεοκοπιών είναι ότι οι τράπεζες άργησαν να αντικαταστήσουν τα στελέχη των εταιριών που απέτυχαν συμβάλλοντας στην συσσώρευση επισφαλών απαιτήσεων.

Η κατάρρευση της Μαρινόπουλος, για χρέη 1,3 δισ είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβηθεί υπό τον κίνδυνο αλυσιδωτών επιπτώσεων στην οικονομία.

Οι Financial Times αναφέρονται και στην αυτοκτονία Μαμιδάκη ο οποίος δύο ημέρες μετά την πτώχευση της Mamidoil-Jetoil έδωσε τέλος στην ζωή του. Η οικογένεια Μαμιδάκη είναι πυλώνας της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, έχτισε μια μικρή αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης.

Η 7ετής ύφεση στην Ελλάδα είχε βαρύ τίμημα για τις μικρές επιχειρήσεις, με χιλιάδες χρεοκοπίες.

Η Mamidoil-Jetoil είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα που ελέγχει μια αλυσίδα από 600 πρατήρια βενζίνης και σημαντικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης έξω από την Θεσσαλονίκη.

Επίσης περιλαμβάνονται πολλά πολυτελή ξενοδοχεία, ένα οινοποιείο και ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου.

Η εταιρεία επλήγη σκληρά από την απότομη πτώση της κατανάλωσης της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, όπως οι κυβερνήσεις αύξησαν τους φόρους των καυσίμων.

Η εταιρία Mamidoil-Jetoil χρωστάει 270 εκατ. στις τράπεζες και τους προμηθευτές, περίπου 8 εκατ. σε απλήρωτες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και 1 εκατ. σε μη καταβληθέντες μισθούς για τους 160 εργαζόμενους της εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου