Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σόκ στην Κύπρο 10% εφάπαξ & 20-25% φόρο στις καταθέσεις ...Μας έπιασαν στον ύπνο !


Πρωτοφανής απόφαση στο Eurogroup 

Σε μία οδυνηρή, όπως κρίνεται, πολιτική συμφωνία κατέληξαν Eurogroup και Κύπρος για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας μετά από σκληρές ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

H συμφωνία αφορά την παροχή δανείου στην Κύπρο ύψους 10 δις ευρώ. Οι εταίροι μας ζήτησαν και πήραν κουρεμα των κυπριακών καταθέσεων.
Αναμένεται η έγκριση από την κυπριακή βουλή. Eπιλέξαμε τη λιγότερο οδυνηρή λύση, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο.
Υπό την απειλή του κλεισίματος τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η πλευρά μας δέχθηκε τα ακόλουθα:
  • Εφάπαξ εισφορά ύψους 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλα ανεξαιρέτως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 6,7 για καταθέσεις κάτω από τις 100.000.
  • Φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων
  • Αύξηση του εταιρικού φόρου από 10 σε 12,5%.

Πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νέισεμπλουμ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία η οποία αποτελεί κατά την έκφραση του τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής,  διευκρίνισε, ο φόρος που θα επιβληθεί στους τόκους των καταθέσεων θα είναι μεταξύ 20% και 25%. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές συζητήσεις και θα προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό.
Έκανε λόγο για μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης η οποία πρόσθεσε παρά τις οδεινηρές πτυχές της αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Ο Μιχάλης Σαρρής τόνισε ότι λόγω της απειλής για κλείσιμο τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το χάος που θα ακολουθούσε, έγινε αποδεκτό εκ των πραγμάτων, αύξηση της φορολογίας σε τόκους και τέλος καταθέσεων. Αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40%, πρόσθεσε, επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης εκ των καταθέσεων το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων ενώ τα ταμεία προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους ενώ αποφεύχθηκε η χείριστη εξέλιξη κατά την έκφραση του, της επιβολής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Πρόσθεσε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσημο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, θα προχωρήσουν σε ειδικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη, το μέτρο της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης που θα αποκόπτεται από τώρα και στο εξής από τις καταθέσεις.

Από την στιγμή της συμφωνίας τέθηκαν σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις ώστε να παγώσει στις καταθέσεις το ποσό του τέλους και να μην μπορεί να αποσυρθεί από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Εντός των επόμενων τριών ημερών αναμένεται έκτακτη συνεδρία της Βουλής ώστε να εγκριθούν τα νομοσχέδια που θέτουν σε εφαρμογή της αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.

Στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συμμετέχει τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διευθύντρια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε βιώσιμη τη συμφωνία βιώσιμη λέγοντας ότι προς το παρών μελετούνται τρόποι συμμετοχής του ταμείου, χωρίς όμως να αναφερθεί στο ποσό που θα διατεθεί.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα για επαφές με την Ρωσική Κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

Άσμουσεν: «Κατάλληλο» μέτρο η φορολόγηση των καταθέσεων

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

veteranos.gr
http://kefalokleidomata.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου