Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ 2013 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Για το 2014 μετατίθενται οι... ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων για ελάφρυνση, καθώς το «πακέτο» ΕΕΤΗΔΕ- ΦΑΠ θα διατηρηθεί σε ισχύ και το 2013, μετά τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωσε η Τρόικα τόσο για την αποτελεσματικότητα του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Φόρου όσο και για την ικανότητα των εφοριών να τον εισπράξουν.
Στόχος είναι το φορολογικό βάρος να είναι μικρότερο, ωστόσο τα έσοδα δεν μπορούν να υπολείπονται των προβλέψεων του Προϋπολογισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία για το 2012, που καταβάλλονταν έως το τέλος του περασμένου μήνα, ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ. Για το 2013 θα πρέπει να εισπραχθούν άλλα 3,1 δισ. ευρώ, με την τελευταία δόση να μπαίνει στα κρατικά ταμεία το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2014, ενώ για το 2014 έχει αναληφθεί η δέσμευση για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Τέλους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; 

Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους μήνες που ακολουθούν θα πρέπει να καταβάλουν 1 ή 2 δόσεις για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, την τελευταία δόση του ΦΑΠ για το 2011 και τις 3 δόσεις για τον ΦΑΠ του 2012, ενώ πριν... συνέλθουν από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, θα λάβουν τα... ραβασάκια για το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ του 2013!

Με εκπεφρασμένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο διατήρησης του Έκτακτου Τέλους και το 2013, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τον τρόπο μείωσης των βαρών τουλάχιστον για τις μικρές ιδιοκτησίες, κατ' αναλογίαν του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Τέλους, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστή 1 τοις χιλίοις για τις πρώτες 100.000 ευρώ αξίας.

Τουλάχιστον 3 δόσεις του Έκτακτου Τέλους και του ΦΑΠ για το 2013 θα καταβληθούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014, έτσι ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό Προϋπολογισμό.

Για την ελάφρυνση που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Τέλους για κάποιες κατηγορίες υπόχρεων, ενώ παράλληλα είναι υπό εξέταση η αύξηση κάποιων συντελεστών στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, ως αντίβαρο στις απώλειες από το ΕΕΤΗΔΕ.

Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζεται, πάντως, οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου