Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πρόβλεψη Σεισμών

1. Εισαγωγή

[seizm[3].jpg]
Οι σεισμοί είναι σύνθετα φαινόμενα τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της γής λόγω ξαφνικής απελευθέρωσης ενέργειας για διάφορους λόγους απο τη μετακίνηση μαζών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κυματοσημάτων διαφόρων ειδών, όπως σεισμικών, ηλεκτρομαγνητικών κλπ.
 
Τα σεισμικά κύματα είναι διαφόρων τύπων, εκ τών οποίων τα πιό γνωστά είναι τα τύπου P (συμπιεστικά κατά τη διεύθυνση διάδοσης) και τα τύπου S (κάθετα στη διεύθυνση διάδοσης).
1.1. Πρόβλεψη σεισμού
Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό υπάρχει μία συζήτηση για το άν μπορούν να προβλεφθούν οι σεισμοί ή όχι. Είναι γνωστές οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις που υπήρξαν σε παγκόμιο επίπεδο για την αποτελεσματικότητα ή όχι των μετρήσεων της ομάδας ΒΑΝ.
 
Για να μπορέσει κάποιος να κρίνει κάτι σχετικά με το θέμα αυτό, πρέπει να κατανοήσει σαφώς “τι σημαίνει πρόβλεψη”. Δεδομένου ότι το σεισμικό σήμα είναι και αυτό ένα “σήμα”, “πρόβλεψη σεισμικού σήματος” με την αυστηρή έννοια σημαίνει:
  • πρόβλεψη του επικέντρου (θέση στην επιφάνεια τής γής) καί τής εστίας (θέση μέσα στη γή)
  • πρόβλεψη της χρονικής στιγμής του συμβάντος
  • πρόβλεψη τού μεγέθους (ένταση) του σεισμικού σήματος καί
  • πρόβλεψη της διάρκειας του σεισμικού σήματος (ισχύς).
Απο την ανωτέρω εξήγηση “πρόβλεψη σεισμού” που να έχει καλύψει και τις τέσσερις ανωτέρω προυποθέσεις δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από κανένα. Παρόλα αυτά πιστεύω, ότι ένας σεισμός θα μπορούσε να προβλεφθεί από τη παρατήρηση και μέτρηση τών ηλεκτρομαγνητικών σημάτων που παράγονται πρίν και κατά τη διάρκειά του.
 
Σημειώνω ότι, δεν είναι απαραίτητο η εστία ενός “ηλεκτρομαγνητικού” σεισμού να ταυτίζεται με την εστία ενός σεισμού. Στην Ελλάδα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον γύρω απο το συγκεκριμένο θέμα αν και η χώρα δεν διαθέτει τη δέουσα τεχνολογική επάρκεια με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται κανείς στον κόσμο των εννοιών και όχι των έμμεσων εφαρμογών που προκύπτουν.
 
Είναι σημαντικό να υπάρχει:
  • πιστοποίηση των νέων κτιρίων για αντοχή πάνω απο 7R
  • τακτικός έλεγχος των παλαιών κατασκευών με μοντέρνες συσκευές π.χ. ραντάρ
  • εκπαίδευση στα παιδιά από το δημοτικό για το πως πρέπει να προστατευτούν σε περίπτωση σεισμού
  • υποχρεωτική παρουσία ειδικού σάκκου πρώτων βοηθειών σε κάθε σπίτι
  • δημιουργία σημείων συγκέντρωσης βάσει σχεδίου για τη περίπτωση μεγάλου σεισμού
  • εγκατάσταση και λειτουργία σε πανελλαδικό επίπεδο συστήματος ταχείας προειδοποίησης για επερχόμενο σεισμό (10-30 δευτερόλεπτά πρίν)

2. Πρόβλεψη σεισμών απο δορυφόρο

Είκοσι χρόνια πρίν, παρατηρούσα φωτογραφίες μέσω διαδικτύου που ελαμβάνοντο απο δορυφόρο των ΗΠΑ και που έδειχναν τη κατανομή θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου. Κάποια στιγμή διεπίστωσα, ότι σε ένα σημείο στη μέση της θάλασσας υπήρξε σχετική αύξηση της θερμοκρασίας που παρέμενε αμετάβλητη επι 2-4 ημέρες.  

Μετά 4 ημέρες στο συγκεκριμένο σημείο έγινε σεισμός έντασης 6R. Aπό τότε και μετά πυκνά-συχνά κοίταγα τις φωτογραφίες αυτές και παρατηρούσα αν υπήρχαν “αδικαιολόγητες” μεταβολές της θερμοκρασίες. 

Για να μη σας κουράζω, το φαινόμενο επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Ηταν μια περίοδος που “πρόβλεπα” σεισμούς και μάλιστα παρέα με φίλους! Η χαρά μου όμως δεν κράτησε πολύ, αφού για κάποιους λόγους οι ΗΠΑ σταμάτησαν να ανεβάζουν τις φωτογραφίες που με ενδιέφεραν στο διαδίκτυο.
 
Μετά απο χρόνια έμαθα ότι με ανάλογες παρατηρήσεις προβλέφτηκε από Κινέζους επιστήμονες ο σεισμός τών 5.1 R στο Chang Shu στην Κίνα, το Φεβρουάριο του 1990. Είχα περάσει πολύ ξυστά απο κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Στις δύο ανωτέρω φωτογραφίες βλέπετε πώς φαίνεται από ένα δορυφόρο η μεταβολή της θερμοκρασίας του εδάφους λόγω έκλυσης ενέργειας (θερμότητας κλπ) πρίν από έναν επερχόμενο σεισμό.

3. Μία εύκολη μέθοδος προειδοποίησης σεισμών για την Ελλάδα

Εχω παρατηρήσει ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ σημαντικών σεισμικών γεγονότων που συμβαίνουν στη Νέα Ζηλανδία και σημαντικών σεισμικών γεγονότων που συμβαίνουν στην Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα, έχω παρατηρήσει πως όταν υπάρχει σημαντική σεισμική έξαρση πχ. όταν γίνονται σεισμοί πάνω από 4.5 Richter στην Νέα Ζηλανδία τότε υπάρχει μιά αντίστοιχη σημαντική σεισμική έξαρση και στην Ελλάδα, που γίνεται αντιληπτή μετά από 2 έως 4 το πολύ μέρες. 

Οταν εκεί η κατάσταση εφησυχάζει τότε γενικά η κατάσταση εφησυχάζει και στην Ελλάδα. Και αυτό όμως είναι ένα είδος πρόβλεψης. Αυτό το φαινόμενο ίσως να συσχετίζεται και με το γεγονός, ότι η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα ευρίσκονται σε σχεδόν αντιδιαμετρικά σημεία στην επιφάνεια της γής.
 
Σποραδικές "προβλέψεις" πού έχω κάνει κατά καιρούς δείχνουν ένα μεγάλο βαθμό συσχετισμού, κάτι που είναι άξιο περαιτέρω διερεύνησης.
 
Η ιστοσελίδα την οποία σάς συνιστώ να επισκέπτεστε καθημερινά είναι  στη διασύνδεση εδώ. Το όνομα της ιστοσελίδας είναι “Recent New Zealand Earthquakes” και σε σμίκρυνση τη βλέπετε στη συνέχεια.

http://kefalokleidomata.blogspot.gr/
zcode-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου