Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Δούμα: «Αναζητούμε λιμάνια σε Κύπρο, Ελλάδα, Λίβανο»


«Η ρωσική μοίρα της Μεσογείου  η οποία θα πρέπει  αποτελείται από 10 μονάδες επιφανείας. Τα πλοία αυτά  θα είναι φρεγάτες, πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου και πιθανόν ένα βαρύ  καταδρομικό κρούσεως»  δήλωσε στο  RIA Novosti.ru , ο πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και  νύν πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Άμυνας της  Δούμας , ναύαρχος ε.α Bladimir  Komoyedov.
«Σήμερα, ως  κατάλληλοι λιμένες  μπορούν να θεωρηθούν  κράτη, όπως η Κύπρος, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα, καθώς και η Ταρτούς της Συρίας»,  δήλωσε ο Ρώσος  αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Sergei  Shoigu δήλωσε σχετικά με την ανάγκη να δημιουργηθεί  μια ξεχωριστή δύναμη μονάδων επιφανείας του ρωσικού ναυτικού για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα σε μόνιμη βάση.
Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα τόνισε ότι η Ρωσία «έχει τώρα τη δυνατότητα να συγκροτήσει και να διατηρήσει μια δύναμη κρούσης» στη Μεσόγειο. Επιπλέον, έφερε ως απόδειξη την επιτυχία των ναυτικών γυμνάσιων στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, στα οποία είχαν λάβει μέρος σκάφη του στόλου της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας, του Βορρά και του Ειρηνικού Ωκεανού, βομβαρδιστικά της στρατηγικής Αεροπορίας καθώς και πεζοναύτες.
«Ανάλογα με το έργο, η ομάδα των πολεμικών  πλοίων μπορεί  να ποικίλει  εκ περιτροπής. Το μόνο που χρειάζεται είναι  10 πολεμικά πλοία από τους τρεις στόλους (Μαύρης Θάλασσας, Βόρειας και  Βαλτικής) για την  δημιουργία της εν λόγω μοίρας  στη Μεσόγειο »,  δήλωσε ο Komoyedov.
«Με το στόλο της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και να διατεθεί επίσης και ο κατάλληλος αριθμός πεζοναυτών  για την διενέργεια των αποστολών στη Μεσόγειο Θάλασσα,» δήλωσε ο Komoyedov.
«Επιπλέον, είναι επιθυμητό να υπάρχουν και υποβρύχια. "Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση θα είναι ένα μέρος των πυρηνικών υποβρυχίων της Βορείου Στόλου καθώς και η  συμμετοχή των  συμβατικών υποβρυχίων , τα οποία θα ενταχθούν σύντομα  στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας»,  είπε ο ναύαρχος.
Η εύρεση της  επισκευαστικής βάσης του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα σε τακτική βάση αναζητά λιμένα που να διαθέτει  όλα τα  απαραίτητα στοιχεία για την  εκπλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής όπως καταλύματα για τα πληρώματα , τεχνική βάση αποθήκες καυσίμων και των τροφίμων τονίζει ο έμπειρος πρώην Ρώσος ναύαρχος .
Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη του ρωσικού Ναυτικού  να διαπραγματευτεί με μια σειρά από χώρες της Μεσογείου, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη δυνατότητα ελλιμενισμού των  ρωσικών πλοίων αλλά και κατάλληλων εγκαταστάσεων για ξεκούραση των πληρωμάτων και ανεφοδιασμό. 
«Τέτοιες επιλογές μπορούν να θεωρηθούν Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, και ο Λίβανος»   είπε ο ναύαρχος.
Κατά τη σοβιετική περίοδο, χρησιμοποιήθηκαν λιμένες σε  Αίγυπτο,  Συρία,  Αλγερία,  Λιβύη και άλλες χώρες.
Πλοία του ρωσικού  Ναυτικού θα πλέουν από το 2015 σε μόνιμη βάση ως μέλη επιχειρησιακού σχηματισμού στην περιοχή της Μεσογείου θάλασσας.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρότυπο αυτού του σχηματισμού θα είναι η μοίρα Μεσογείου του σοβιετικού Στόλου.
Ο νέος επιχειρησιακός σχηματισμός θα εκτελεί προγραμματισμένες και εκτάκτως προκύπτουσες μάχιμες αποστολές στη Μεσόγειο και ειδικότερα θα αποκρούει απειλές από αυτήν την κατεύθυνση για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου