Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Τα «τζιμάνια» στήνουν δόκανα... στους φορολογούμενους.


Στο δόκανο κινδυνεύουν να πιαστούν οι φορολογούμενοι με τη νέα υποχρεωτική δήλωση εισοδημάτων για το έτος 2012, αφού τα τζιμάνια του οικονομικού επιτελείου έχουν ετοιμάσει αρκετές «παγίδες».
Οι φορολογούμενοι για πρώτη φορά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012: ...
τόκους από καταθέσεις, κέρδη από μετοχές ή μερίσματα, κέρδη από ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν για τα εισοδήματα του 2012.

Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Η υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων και μερισμάτων καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. 

Στο άρθρο 8 ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση στη δήλωση αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. 

Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος».

Αλλαγές

Η διάταξη αυτή, έχει ισχύ από τη χρήση του 2012, αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για την προσαύξηση του εισοδήματος επί του οποίου οφείλεται έκτακτη εισφορά. 

Σε καμία περίπτωση τα εισοδήματα αυτά δεν θα μετρήσουν κατά τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με βάση τη φορολογική κλίμακα. Θα υπολογιστούν μόνο για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% (επί ολόκληρου του ποσού) για συνολικό καθαρό εισόδημα 20.001 έως και 50.000 ευρώ, 3% για εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ και με συντελεστή 4% για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω.

Πέραν της υποχρεωτικής αναγραφής όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων, στις διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος επέρχονται δυο ακόμη σημαντικές αλλαγές:

• Από φέτος καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορολογουμένων, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο. 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και νέοι 18 ετών και άνω που δεν έχουν καθόλου εισόδημα υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση, να χρεωθούν με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 750 ευρώ (ίσης με το 25% των 3.000 ευρώ) για να μη χρεωθούν με φόρο εισοδήματος 75 ευρώ. 

Από την υποχρέωση αυτή αναμένεται να εξαιρεθούν τελικά οι νέοι ηλικίας 18 έως 23 ετών που δηλώνονται από τους γονείς τους ως προστατευόμενα τέκνα. 
Συνεπώς, οι νέοι αυτοί δεν θα χρεώνονται με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ ως υπόχρεοι υποβολής ξεχωριστής δήλωσης, καθώς θα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις των γονέων τους ως «προστατευόμενα τέκνα».

• Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν διαφέρουν ανάλογα με τις κατηγορίες εισοδημάτων που πρόκειται να δηλωθούν, αλλά ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους μία προθεσμία υποβολής, η 30ή Ιουνίου 2013.

Για να μην μείνετε... ακάλυπτοι

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:

1 Τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος θα αθροιστούν και το συνολικό ποσό που θα προκύψει θα υπαχθεί σε φόρο με βάση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και την ενιαία φορολογική κλίμακα με τα οκτώ φορολογικά κλιμάκια. 

Για τους φορολογούμενους με παιδιά το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα.

2 Από τον φόρο εκπίπτει το 10% των δαπανών που αφορούν:

• Ενοίκιο κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

• Ενοίκια που πληρώνουν για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

• Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια, συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. 
Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

• Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. 
Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

• Οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

• Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

• Οι εισφορές που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο σε ασφαλιστικά ταμεία.

• Οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ.

3 Οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2012 θα πρέπει και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις να καλύπτουν το 25% του δηλούμενου ή τεκμαρτού ατομικού ετήσιου εισοδήματος, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. 

Αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, η συνολική αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί περιορίζεται στα 15.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 25% του εισοδήματος με αποδείξεις, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 10%.

http://kefalokleidomata.blogspot.gr/
topontiki,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου