Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η ίδρυση της «Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας» στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι μία σημαντική εξέλιξη για το Ελληνικό και το Εβραϊκό λόμπι, αλλά και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και το Ισραήλ. 

του Μιχάλη Ιγνατίου 

Ύστερα από χρόνια ανταγωνισμού, επιθέσεων και βοήθειας προς τη δύναμη εισβολής και κατοχής, την Τουρκία, το Εβραϊκό Λόμπι αποφάσισε να επισημοποιήσει τη σχέση συνεργασίας με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και να πορευθεί μαζί της, εν πρώτοις στα θέματα ενέργειας που ενδιαφέρουν όλους τους γείτονες στην περιοχή, τις ΗΠΑ, αλλά και την Ρωσία. 

Η Ομογένεια της Αμερικής είχε άπειρες νίκες στο αμερικανικό Κογκρέσο και όσες φορές έχασε από την Τουρκία οφειλόταν ξεκάθαρα στο Ισραήλ και τους ανθρώπους του στην Ουάσιγκτον. 
Το χειρότερο το οποίο υπέστησαν η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι ότι αντικαταστάθηκε διεθνώς η λέξη κατοχή από τη δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ένα μεγάλο ψέμα που δυστυχώς πίστεψε και μέρος της Αριστεράς στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ εξυπηρέτησε την Άγκυρα και στην κατασκευή του σχεδίου Ανάν, όπως και στις προσπάθειες επιβολής του, στις οποίες συμμετείχαν ο υποψήφιος για την προεδρεία της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. 

Η αλήθεια είναι ότι μετά την επιδρομή των Ισραηλινών στο «Μαβί Μαρμαρά» πολλά άλλαξαν στις σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ. 

Οι προσπάθειες συμφιλίωσης δεν καρποφόρησαν και έτσι το Εβραϊκό Λόμπι, «απελευθερωμένο» από τις πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, επέτρεψε να δημιουργηθεί η «Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία». 

Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί ότι οι τελευταίες κινήσεις καλής θελήσεως» του κυρίου Χριστόφια προς τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ελέγχονται πια από την Τουρκία, ερέθισαν κάποιους σημαντικούς Εβραιοαμερικανούς, που επέλεξαν να μην παραστούν στην εκδήλωση. Παρ’όλα αυτά, έγινε μία καλή αρχή… 

Βεβαίως, για να επιτύχει η «Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία» πρέπει οι Ισραηλινοί και οι Εβραιοαμερικανοί να διορθώσουν τις αδικίες, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν καθοδηγούσαν την τουρκική διπλωματία στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. 

Είναι δικαιολογημένη η δυσπιστία μας.  

 Ἀντίβαρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου