Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ;



ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ;
ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Η Αίγυπτος ακυρώνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο

Η κυβέρνηση Μόρσι βάζει την Τουρκία στο παιχνίδι.

Με νομοσχέδιο που ενέκρινε η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα (Άνω Βουλή), η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει τη συμφωνία που είχε υπογράψει το 2003 με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2003 από την Κύπρο και το Ισραήλ, μπορεί να ακυρωθεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες, επειδή η Αίγυπτος είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή.

Το πιο σημαντικό δε είναι ότι το νομοσχέδιο τοποθετεί την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος, στην οριοθέτηση των νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη.

Ο βουλευτής Καντέρ χαρακτηριστικά δήλωσε πως ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Πριν από ένα χρόνο και ο Λίβανος έθεσε θέμα ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία, απειλώντας να ακυρώσει τη μεταξύ τους συμφωνία του 2007. Αφορμή ήταν η έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ
Οι ΗΠΑ θα χαρίσουν στην Αίγυπτο 1 δισ. δολάρια

The New York Times

Δεκαέξι μήνες μετά την αρχική της δέσμευση ότι θα βοηθήσει την αιγυπτιακή οικονομία, η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση του Καΐρου για παραγραφή μέρους του χρέους της χώρας, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον, που είχαν καθυστερήσει λόγω της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο, αλλά και εξαιτίας των δισταγμών της αμερικανικής κυβέρνησης, εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το φάσμα της απώλειας επιρροής προς όφελος του Πεκίνου.

Εκτός από τη συμφωνία παραγραφής χρέους, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την πρόθεσή της να στηρίξει το αίτημα της Αιγύπτου για χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε την πρώτη από δύο αντιπροσωπείες, με αποστολή τη ρύθμιση των λεπτομερειών γύρω από την παραγραφή, αλλά και την προσφορά δανειακών εγγυήσεων και χρηματοδοτήσεων ύψους 375 εκατ. δολαρίων για Αμερικανούς επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αίγυπτο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την έκπληξή τους για τα ανοίγματα που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Μορσί προς τη Δύση και την οικονομική της βοήθεια, παρά τις έντονες αντιρρήσεις άλλων ισλαμικών κομμάτων. «Οσο τους ακούω, τόσο μου θυμίζουν τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ», λέει Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ελπίζοντας να εκμεταλλευθούν το διαρκώς βελτιούμενο επενδυτικό κλίμα στην Αίγυπτο, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εμπορίου θα ηγηθούν επίσημης επίσκεψης στην Αίγυπτο, στην οποία θα συμμετέχουν 50 Αμερικανοί επιχειρηματίες. Εκεί, οι Αμερικανοί επισκέπτες θα προσπαθήσουν να πείσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στην εταιρική φορολογία και στη νομοθεσία πτώχευσης και απασχόλησης.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των εξεγέρσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο το 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος όφειλαν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την ανεργία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η βοήθεια, την οποία είχε αναγγείλει ο κ. Ομπάμα σε ομιλία του Μαΐου 2011, άργησε να διοχετευθεί, εξαιτίας της αναταραχής στην Αίγυπτο, της γραφειοκρατίας της Ουάσιγκτον και της οργής του Κογκρέσου για τις διώξεις εναντίον Αμερικανών, μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Αίγυπτο.

Το αιγυπτιακό χρέος προς τις ΗΠΑ υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτό προέρχεται από το πρόγραμμα «Τρόφιμα για Ειρήνη», που προσέφερε δάνεια για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Μάικλ Ορέν, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μελών του Κογκρέσου, που διστάζουν να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι παράγοντες αυτοί επιμένουν ότι η χρόνια ανεργία, ειδικότερα στους νέους και τις γυναίκες, μπορεί να υποσκάψει την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μορσί, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή.

Τις θέσεις της Ουάσιγκτον απηχούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Χόρματς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας επενδυτών. «Η νέα κυβέρνηση Μορσί επιδεικνύει δυναμισμό και δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Χόρματς.

ΠΗΓΗ

Η Ρωσία επιστρέφει στη Μεσόγειο

Η Ρωσία θα εξασφαλίσει την μόνιμη παρουσία της στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το 2015. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προβλεπόμενη μοίρα θα αποτελείται από πλοία των ρωσικών Στόλων της Μαύρης, της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Η νέα μονάδα συγκροτείται κατ ‘εικόνα της Πέμπτης επιχειρησιακής μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού της ΕΣΣΔ. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ακριβώς αυτή η μοίρα εκπλήρωνε τα μαχητικά καθήκοντα στην περιοχή της Μεσογείου Θάλασσας. Εκείνη την περίοδο ο κύριος εχθρός της σοβιετικής μοίρας ήταν ο Έκτος επιχειρησιακός Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ένα χρόνο μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, η Πέμπτη μοίρα διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1992.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος έχει δείξει ότι το βήμα αυτό ήταν βιαστικό. Η μεσογειακή περιοχή εξακολουθεί να είναι το κέντρο συγκρούσεων των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου. Αυτό εκδηλώνεται ιδιαίτερα ανάγλυφα τα τελευταία χρόνια – τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης», η ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη, ο παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία κλπ. Ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας στις 20 Φεβρουαρίου τόνισε ότι στην περιοχή της Μεσογείου είναι συγκεντρωμένες οι πιο σημαντικές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Το καθήκον, που έχει τεθεί είναι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα υλικο-τεχνικού εφοδιασμού της μοίρας. Σήμερα, η μόνη και η μοναδική βάση στάθμευσης του Πολεμικού Ναυτκού της Ρωσίας στο εξωτερικού είναι το συριακό λιμάνι της Ταρτούς. Εκτός απ’ αυτό, χρειάζεται μέσα σε 2-3 χρόνια να ανανεωθεί η σύνθεση των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, – είπε ο σύμβουλος του Διοικητή του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, πρώην διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Ιγκόρ Κασατόνοφ.

- Εννοείται ότι εδώ απαιτούνται μεγάλες δαπάνες και νέα πλοία. Χαιρετίζουμε την κατανόηση της γεωπολιτικής ανάγκης της ύπαρξης τέτοιας μονάδας, αλλά το κράτος θα χρειαστεί να ακολουθήσει μιά σφιχτή πολιτική για να συγκροτήσει τέτοια μονάδα κατ΄εικόνα της Πέμπτης σοβιετικής μοίρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η ρωσική ηγεσία δίνει προσοχή εδώ και αρκετά χρόνια στο ζήτημα της ανανέωσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα κατασκευάζονται 3 ντίζελ-ηλεκτροκίνητα υποβρύχια και τρεις φρεγάτες. Όσον αφορά τους σκοπούς τέτοιας μονάδας, είναι πολύ κατανοητοί,- θεωρεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εξαγωγές όπλων» Αντρέι Φρολόφ.

- Νομίζω ότι, πρόκειται πρώτ απ’ όλα για την επίδειξη της σημαίας, καθώς επίσης και ορισμένων ρωσικών φιλοδοξιών στο διεθνές επίπεδο. Επίδειξη ότι η Ρωσία ύστερα από 20 χρόνια επανήλθε σε ό,τι είχε η Σοβιετική Ένωση. Τέλος, πρόκειται για τη δυνατότητα πιο γρήγορης αντίδρασης σε κάποιες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιθώρια 2-3 χρόνων είναι πολύ ρεαλιστική περίοδος για τη λύση του προβλήματος της ανανέωσης του Στόλου. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι προς το παρόν θα αντεπεξέρχονται σ΄αυτό το καθήκον και τα πλοία που υπάρχουν σήμερα. Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι η σύμπραξη στο πλαίσιο της μελλοντικής μεσογειακής μονάδας δοκιμάστηκε ήδη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, που διεξήχθησαν σ΄αυτή την περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ
H υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής ανήκει στη Ρωσία

«Η Μόσχα δεν διαθέτει στοιχεία για διεκδικήσεις δυτικών χωρών στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στην Αρκτική», δήλωσε επιλέξει ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, μιλώντας σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα σε ενημέρωση Τύπου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Φωνής της Ρωσίας».

Ο Λουκασέβιτς επεσήμανε ότι η Ρωσία ήδη επί αρκετά μακρό χρόνο ακολουθεί σχεδιασμένη πολιτική για την κατοχύρωση των νομίμων δικαιωμάτων της στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα πέραν των ορίων των 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές και ότι ήδη έχει υλοποιηθεί ένα πλέγμα επιτόπιων ερευνών και έχει προετοιμαστεί η επιστημονική θεμελίωση της υποθαλάσσιας έκτασης των άκρων της ηπειρωτικής χώρας, γεγονός, που ανταποκρίνεται στην ύπαρξη δικαιωμάτων της Ρωσίας στην υφαλοκρηπίδα.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου