Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

WSJ: Η Ελλάδα επανεγείρει τις εδαφικές της διεκδικήσεις


Η Ελλάδα επαναφέρει τις «εδαφικές της διεκδικήσεις σε ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χρεωμένη χώρα ελπίζει να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ένα σχέδιο που κινδυνεύει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία», αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της WSJ, τις τελευταίες εβδομάδες ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει σειρά δημοσίων δηλώσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό παραπέμποντας σε μια παλαιά συνθήκη δύο τουλάχιστον δεκαετιών που της παρέχει αυτά τα δικαιώματα, που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε διεκδικήσει. Η Αθήνα επίσης έχει οικοδομήσει τη στήριξη άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και επιταχύνει μια διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη.
Αναφέρει ακόμη ότι το θέμα ανακινήθηκε αυτή την εβδομάδα και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, όπου κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα, η οποία δηλώνει πως αυτοί οι πόροι ανήκουν στην Τουρκία και προειδοποιεί εδώ και 20 χρόνια περίπου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για νέα οριοθέτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, κάνει λόγο για περαιτέρω διάλογο.
Η Wall Street Journal τονίζει πως για την Ελλάδα, αυτά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Περίπου 100 δισ. ευρώ σε υποθαλάσσια αποθέματα υδρογοναθράκων –εάν αποδειχθούν- θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό προμηθευτή στην Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Τα συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία για αυτά τα αποθέματα, μαζί με τις πρόσφατες κινήσεις της Κύπρου να διακηρύξει τις δικές της αξιώσεις, έχουν αυξήσει περισσότερο ο στοίχημα για την Ελλάδα.
«Για την ώρα, η Ελλάδα προχωρά με προσοχή για να αποφύγει την αντιπαράθεση και χρησιμοποιεί διαδικασίες του ΟΗΕ για να οικοδομήσει σταδιακά το επιχείρημά της. Ο στόχος της Αθήνας είναι σαφής: η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης των 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τη χώρα, βασίζοντας τις αξιώσεις της στο γεγονός ότι έχει υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας, και η Τουρκία δεν το έχει κάνει», τονίζει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται η WSJ, «η Αθήνα είναι πρόθυμη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα που να προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή. Προς το παρόν, προχωράμε σιγά-σιγά διά της νόμιμης οδού».
Η επόμενη κίνηση για την Ελλάδα, δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα είναι μια περαιτέρω κατάθεση στον ΟΗΕ όπου επισήμως θα οριοθετεί ναυτικές συντεταγμένες στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Θάλασσας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου