Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία - Πώς τα ληγμένα πυρομαχικά σκόρπισαν τον θάνατο


Ένας συνδυασμός αφασίας και ανικανότητας πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών από το 1998 που διακριβώθηκε το πρόβλημα και αναζητήθηκαν λύσεις, οδήγησαν στην σημερινή τραγωδία στο Πεδίο Βολής του Στρατού «Ψηλός Στάλος» στο Διδυμότειχο. 



Χιλιάδες τόνοι παλαιών, άχρηστων και...άκρως επικίνδυνων πυρομαχικών σαπίζουν στις αποθήκες κυρίως του Στρατού Ξηράς μετά την επί 15 χρόνια συνεχή ματαίωση διάφορων προγραμμάτων καταστροφής τους με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι σχηματισμοί να καταστρέφουν μόνοι τους τα πυρομαχικά με συνθήκες ασφαλείας που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν "ιδανικές" ή απόλυτες".

Έτσι έγινε και σήμερα όταν η ομάδα των στελεχών του ΣΞ από την 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών επιχείρησε να καταστρέψει φορτίο παλαιών οπλοβομβίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια λόγω "υπερχείλισης" της αποθήκης, όταν συνέβη το κακό.

Και όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να τη εμφανίσουν ως μία "επιχείρηση ρουτίνας που κάτι δεν πήγε καλά" υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά

Στα παλαιά, ληγμένα πυρομαχικά, ποτέ δεν ξέρεις πότε έρχεται η ώρα να σκάσουν και τι ακριβώς μπορεί να συμβεί σε μία διαδικασία καταστροφής τους, ακριβώς γιατί είναι παλαιά και δεν γνωρίζει κανείς πως θα αντιδράσουν στις διάφορες ενέργειες μεταφοράς και παγίδευσής τους.

Οι τρεις πυροτεχνουργοί που είχαν αναλάβει τη διαδικασία καταστροφής των παλαιών πυρομαχικών (ένας άτυχος πυροτεχνουργός ανθυπολοχαγός ηλικίας 47 ετών, ένας ταγματάρχης και ένας μόνιμος επιλοχίας εθελοντής μακράς θητείας) αναλάμβαναν ένα έργο το οποίο είχε εκ της φύσεως του κινδύνους.

Γιατί εκτελούσαν μια διαδικασία ανάγκης, άκρως επικίνδυνη αφού οι αποθήκες είναι γεμάτες και τα παλαιά πυρομαχικά μάταια περιμένουν την καταστροφή τους;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το ζήτημα και είχε εγκαίρως διαβλέψει ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες τραγωδίες έδωσε κατεπείγουσα εντολή στα ΕΑΣ να βγάλουν διαγωνισμό για καταστροφή παλαιών πυρομαχικών, αλλά μέσα στην όλη διαλυτική κατάσταση της βιομηχανίας, αγνοείται η τύχη του διαγωνισμού.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό που τον είχε κερδίσει βουλγαρική εταιρεία, υπήρξαν διάχυτες πληροφορίες ότι τελικά οι Βούλγαροι δεν κατέστρεψαν όλα τα πυρομαχικά, αλλά φορτία ναρκών βρέθηκαν στην ... Αφρική!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΣ που εκδόθηκε δύο ώρες ολόκληρες ώρες μετά το συμβάν, έχει ως εξής:

«Την 13 Μαρτίου 2013, στις 10:10, στο Πεδίο Βολής – Πεδίο Ασκήσεων "ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ" στα Λάβαρα Διδυμότειχου, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων εργασιών καταστροφής πυρομαχικών, σημειώθηκε έκρηξη οπλοβομβίδας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Ανθυπολοχαγού (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού) και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Ταγματάρχη (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού) κι ενός ΕΜΘ Επιλοχία (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού), της δυνάμεως της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου.


Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Ξάνθης και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.


Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος»


defencenet.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου