Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γιατί οι Έλληνες πληρώνουν χρυσάφι τα αγροτικά προϊόντα;


Μήπως οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας  φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων  δημιουργούν ΚΑΡΤΕΛ στη Χώρα μας;


Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ , η Ελλάδα είναι η ακριβότερη μεταξύ 21 κρατών – μελών της Ε.Ε. στην τιμή του μαλακού σιταριού ,  η 3η ακριβότερη στην τιμή κριθής , νωπού αγελαδινού γάλακτος, ορνιθών, κουνουπιδιών, πατατών, καρότων κ.α. Οι τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη Ελλάδα (σιτάρι, πατάτες κ.λ.π.) είναι υψηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές ίδιων προϊόντων άλλων ανταγωνιστικών χωρών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραμένουν στο ράφι και οι αγρότες να παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές.

Ένα από τα βασικότερα αίτια που καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με τους ίδιους  τους παραγωγούς είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα , σπόροι, εφόδια κ.λ.π., τα οποία στη χώρα μας πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές από ότι σε άλλες ανταγωνιστικές Χώρες.

Μάλιστα οι διαφορές στα παραπάνω σκευάσματα και προϊόντα ξεκινούν από 30% και φτάνουν έως και 50%.    

Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων. Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής θέτει τρία καυτά ερωτήματα για τον αγροτικό κόσμο αλλά και για τους καταναλωτές: 




1)     Πώς είναι δυνατόν προϊόντα ( λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι κ.λ.π.) ίδιων Εταιρειών, συσκευασιών και συστατικών να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε άλλες Χώρες της  Ε.Ε.( Ιταλία, Βουλγαρία κ.λ.π.) απ΄ότι στη Χώρα μας;

2)     Πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό τα συναρμόδια Υπουργεία για να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Αγροτικών προϊόντων;

3)     Μήπως οι Εταιρείες παραγωγής και εμπορίας των αντίστοιχων προϊόντων δημιουργούν ΚΑΡΤΕΛ στη Χώρα μας;


Αναμένουμε απάντηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου