Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να λυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Το διεθνές δίκαιο και μεγάλος αριθμός αποφάσεων του Ο.Η.Ε. καλεί συνεχώς την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη Κύπρο.Πέρασαν δεκαετίες, αλλά ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών έχει αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των εποίκων.
Το Διεθνές Δίκαιο από μόνο του, δεν μπορεί να επιβάλει δικαιοσύνη (χώρια που είδαμε πώς εφαρμόστηκε το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της Σερβίας). Γι’ αυτόν το λόγο, η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου από πλευράς μας, είτε αποσκοπεί στη δικαιολογία κάποιας υποχώρησής μας που δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, είτε εξασφαλίσαμε την υποστήριξη κάποιων ισχυρών “προστατών” (και εννοώ την ανάθεση ερευνών στις αμφισβητούμενες από τους Τούρκους περιοχές, σε αμερικανοεβραϊκές εταιρίες, όπως στην περίπτωση της Noble).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπήρξε επιθετικός. Σε συνέντευξή του ανάφερε, αφενός «Δεν αναγνωρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας», αφετέρου δε παρουσιάστηκε απειλούμενος από την χώρα μας, με την φράση «Κανείς δεν μπορεί να περικυκλώσει την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο».
Σ’ αυτό το κείμενο, που θεωρείται από διπλωμάτες μας επιθετικό, η απάντησή μας ήταν μάλλον άτονη.
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μιλά στην ίδια εφημερίδα (Καθημερινή) για “έντιμη διπλωματία” και υπογραμμίζει την ανάγκη να καταλήξουν οι εν εξελίξει διερευνητικές επαφές στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο:
«Ευαγγέλιο είναι για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο».
Μόνο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τέτοιο …”Ευαγγέλιο”.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Αβραμόπουλο, τι μετέφερε ο Θουκυδίδης από τον περιβόητο διάλογο Αθηναίων και Μηλίων.
Οι Αθηναίοι, προκειμένου να πείσουν τους Μηλίους να αποδεχθούν την κυριαρχία τους, λένε: «Σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, οι θεοί και οι άνθρωποι άρχουν κατά φυσική ορμή εκεί που είναι ανώτεροι.
Αυτό το φυσικό νόμο ακολουθούμε κι εμείς. Δεν τον έχουμε θέσει εμείς ούτε και είμαστε οι πρώτοι που τον χρησιμοποιούμε. Υπήρχε, τον παραλάβαμε και μετά από μας θα υπάρχει αιώνια».
Άρχουν επομένως, εκείνοι που είναι «ανώτεροι κατά φυσική ορμή».
Και τι θα συμβεί, αν οι «κατώτεροι» στη φυσική ορμή δεν το αποδεχθούν.
Γράφει ο Θουκυδίδης πως οι Αθηναίοι είπαν:
«Όταν δεν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή (σ.σ. του ενός ή του άλλου), οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται».
Εδώ κρύβεται όλο το “μυστικό” στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται όπως οι Αθηναίοι. Θεωρούν ότι είναι ισχυροί, και με τη δύναμή τους μπορούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα παρά πολλές φορές μεταπολεμικά το επέτυχαν. Όμως, από πλευράς του ελληνικού στρατεύματος αμφισβητείται η ισχύς αυτή.
Φυσικά, ο υπογραφόμενος -όπως και κάθε πολίτης- δεν είναι σε θέση να υιοθετήσει ή να αρνηθεί οποιαδήποτε θέση, εφόσον τα δεδομένα τα γνωρίζει μόνον η κυβέρνηση.
Μπορεί όμως να υποστηριχθεί, ότι καθήκον της κυβέρνησης, και κάθε κυβέρνησης, είναι η ισχυροποίηση της χώρας.
Δυστυχώς, επιλήσμονες πολιτικοί, επί μακρά σειρά ετών, για λόγους που ο καθένας αντιλαμβάνεται, για άλλα φρόντιζαν.
Ποτέ δεν είναι αργά όμως, αρκεί να μη αρκεστούμε μόνον στο Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα θεωρεί Αιγαίο (νοτιοανατολικό Αιγαίο την χαρακτηρίζει) και την θαλάσσια περιοχή μέχρι και την Στρογγύλη, ενώ η Τουρκία θεωρεί ότι το Αιγαίο τελειώνει στην Ρόδο.
Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε στην εφημερίδα: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και έχει υποστηριχθεί από πλευράς Τουρκίας, ότι ο θαλάσσιος χώρος από Ρόδο μέχρι Κύπρο της ανήκει.
http://national-pride.org
Πηγή: voria.gr
Πηγή: voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου