Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Λύσεις-πακέτο που οδηγούν τις χώρες στον γκρεμό: Αυτό είναι το ΔΝΤ.


Ξέρετε ποιο είναι το πιο εύκολο επάγγελμα του κόσμου; Ειδικός σύμβουλος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της κάθε Κομισιόν που καταστρώνει τα διάφορα προγράμματα «σωτηρίας» των χωρών που πέφτουν στα χέρια τους. 
Πάρτε το μνημόνιο που επιβάλλεται στην Κύπρο, η οποία παρουσιάστηκε ως εντελώς ξεχωριστή περίπτωση και υποτίθεται ότι γι' αυτό αντιμετωπίστηκε με τον γνωστό, βάρβαρο τρόπο.
Περιλαμβάνει, λοιπόν, τα ..
..παρακάτω πρωτότυπα μέτρα:
Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.
- Είναι αυτό που στην αρχή λες «δεν πειράζει, θα πίνω και θα καπνίζω λιγότερο». Δεν καταλαβαίνεις, δηλαδή, ότι η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο.
Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.
-Αυτό στην Ελλάδα ονομάστηκε «χαράτσι».
Μειώσεις μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ. Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%. Κόβεται και ο 13ος μισθός.
-Καλή αρχή!
Μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αύξηση της κινητικότητας (sic), εφαρμογή ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.
-Διαίρει και βασίλευε.
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο.
-Και πού είστε ακόμη!
Αύξηση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 17%.
-Νοσοκομεία, συγκοινωνίες και άλλα διόδια.
Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.
-Πρόβλεψη: Σιγά-σιγά θα το πάνε στο 23.
Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα). Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.
-Μετά θα πούνε ότι δεν δουλεύει καλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, για να βάλουν και νέους φόρους.
Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.
- Εδώ είναι το ψητό.
Οι τύποι παίρνουν το πρόγραμμα μιας χώρας, το κάνουν copy paste και το εφαρμόζουν στις επόμενες. Εκτός από την Ελλάδα, το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία το 2011 είναι ίδιο και απαράλλακτο: μαχαίρι σε δώρα και επιδόματα για τους δημόσιους υπαλλήλους με μισθό άνω των χιλίων ευρώ (όπως ακριβώς στην Κύπρο!), περικοπές στις συντάξεις, συρρίκνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων, αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, ιδιωτικοποιήσεις. 
Ακολουθεί η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, και δεν συμμαζεύεται. Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν επέβαλε το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας για να σώσει τις αμερικανικές τράπεζες που είχαν δανείσει το Μεξικό, και τα σημερινά μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.
Ούτε τυχαίο είναι, ούτε πρόκειται για σύμπτωση, γιατί όλα αυτά τα προγράμματα «δημοσιονομικής προσαρμογής» έχουν έναν βασικό σκοπό: μαζεύουν τα χρήματα από τον κόσμο και μια χώρα και τα δίνουν στις ξένες τράπεζες και στους δανειστές (στην αναμπουμπούλα παίρνουν μπιτ παρά και καμιά δημόσια επικερδή επιχείρηση).
Παλιότερα, αυτό γινόταν με τα κανόνια, στη σύγχρονη εποχή το έργο έχουν αναλάβει το ΔΝΤ και εσχάτως η Ευρωπαϊκή Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άμα, λοιπόν, διαβάσετε ότι ζητάνε ειδικούς επί του θέματος, μη διστάσετε. Υπάρχει ο τυφλοσούρτης, χώρια ότι αυτοί οι ανεπρόκοποι copypastαδόροι παίρνουν και σύνταξη στα 50.
[Tου Στέλιου Κούλογλου από lifo.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου