Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το σήμα Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών ”CE” και οι Κινέζοι...


Στην Ευρώπη όταν βλέπουμε την ένδειξη CE καταλαβαίνουμε ότι το προϊόν πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας. Στην αγορά έχουν εμφανιστεί προϊόντα κατασκευασμένα στην Κίνα, με την ένδειξη CE, χωρίς βέβαια να έχουν οποιαδήποτε τέτοια πιστοποίηση. Τα δύο σήματα μοιάζουν εξαιρετικά……έχουν μόνο κάποια μικρή διαφορά στη γεωμετρία τους (την απόσταση μεταξύ των δύο στοιχείων).

Κάποιοι αναφέρουν ότι το “κινέζικο CE” σημαίνει “China Export”. Άλλη άποψη λέει ότι… δεν σημαίνει τίποτα και δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο κράτος της Κίνας, απλά είναι ένα τέχνασμα κάποιων “πονηρών κινέζων παραγωγών” για να παραπλανήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο ισχύει και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Αν το κινέζικο κράτος έχει οποιαδήποτε ανάμιξη (εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει), αυτό είναι θέμα που θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαϊκές αρχές.
Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, σαν καταναλωτές, είναι ότι θα πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν αγοράζουμε προϊόντα με την ένδειξη CE, ειδικά αν προέρχονται από την Κίνα. Ακόμα περισσότερο αν το προϊόν είναι “ευαίσθητης κατηγορίας”: παιδικό ή βρεφικό είδος, παιχνίδι κλπ. Εκεί, δεν μιλάμε απλά για “ποιότητα”, αλλά για πραγματική “ασφάλεια” ενός είδους π.χ. που ένα παιδάκι θα βάλει στο στόμα του…

Περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου