Μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία θεωρείται η διεθνής έρευνα δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, που έγινε και αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ.
Οι έρευνες για την αποκάλυψη του μυστικού κόσμου των οφσόρ έγιναν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και διεξήχθησαν πέρα από την Ελλάδα, σε δεκάδες χώρες.
Πολλές από τις ελληνικών συμφερόντων οφσόρ που συναντώνται στα στοιχεία της ICIJ έχουν έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών και ηφαιστειακών νησιών στην Καραϊβική.
Εκεί φιλοξενούνται 500.000 ενεργές εταιρείες, περίπου το 40% των οφσόρ παγκοσμίως. Στο τουριστικό θέρετρο της Καραϊβικής, το οποίο ελέγχεται ουσιαστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ιδρυθεί από το 1984 που άρχισε η λειτουργία του ως φορολογικού παραδείσου πάνω από ένα εκατομμύριο υπεράκτιες εταιρείες που παρέχουν ανωνυμία στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του. Αυτοί είναι συχνά άνθρωποι που, για διάφορους λόγους, μερικοί απολύτως θεμιτοί, δεν επιθυμούν να διαφημίζουν τι κάνουν με τον πλούτο τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τα «Νέα», οι Έλληνες πολίτες που κατέχουν ή διευθύνουν υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλους φορολογικούς παραδείσους σπάνια τις δηλώνουν στις ελληνικές φορολογικές Αρχές.
Μόλις τέσσερις από τις 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που εντοπίστηκαν στα δεδομένα της ICIJ (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων) είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα, όπως απαιτούν συνήθως οι κανονισμοί όταν αυτές οι οφσόρ έχουν περιουσιακά στοιχεία ή κάποιου είδους εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι αρμόδιες Αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 103 οφσόρ - ούτε αν οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν τα κεφάλαια και τα ακίνητα που τους ανήκουν ούτε αν πλήρωσαν φόρους για αυτά.
Μάλιστα έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών προέρχονται όχι μόνο από τα πλούσια προάστια της Αθήνας αλλά και από απομακρυσμένα χωριά του ελληνικού Βορρά: ανάμεσά στους ιδιοκτήτες συναντώνται στελέχη εμπορικών επιχειρήσεων, εφοπλιστές και μεσαίας τάξης οικογένειες. Το κοινό σημείο μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι ότι συνδέονται με υπεράκτιες εταιρείες που εμφανίζονται να λειτουργούν εκτός των ραντάρ των φορολογικών αρχών.
Δύο από τις οφσόρ χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά και ανακαίνιση ενός από τα πλέον θρυλικά σκάφη αναψυχής στον κόσμο - της «Christina O», όπου κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης φιλοξενούσε και ψυχαγωγούσε τον Τζον Κένεντι, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ανάμεσα σε πλήθος άλλων διασημοτήτων και πολιτικών.
Αλλες υπεράκτιες συνδέονται με εταιρείες αμυντικού υλικού που είχαν αναλάβει κρατικές συμβάσεις και κορυφαία στελέχη που έκαναν περιουσία από αγοραπωλησίες ομολόγων.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο ντοκουμέντων για υπεράκτιες εταιρείες που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν ποτέ από δημοσιογραφικό οργανισμό. Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τις «εσωτερικές διεργασίες» των φορολογικών παραδείσων καθώς και τις δραστηριότητες των πραγματικών ιδιοκτητών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ.
Μεγάλη διεθνής έρευνα
Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ως στόχο να αποκαλύψει το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των φορολογικών παραδείσων: τους πραγματικούς δηλαδή ιδιοκτήτες των οφσόρ εταιρειών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο όγκο ντοκουμέντων για υπεράκτιες εταιρείες που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν ποτέ από δημοσιογραφικό οργανισμό. Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τις «εσωτερικές διεργασίες» των φορολογικών παραδείσων καθώς και τις δραστηριότητες των πραγματικών ιδιοκτητών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου