Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

«Δεν φταίνε οι έλληνες πολίτες για την κρίση» λένε οι Ευρωπαίοι.


Το ενδεχόμενο της φτώχειας που προέρχεται από την μείωση των μισθών και την αύξηση των τιμών είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους σύγχρονους Ευρωπαίους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η φτώχεια απασχολεί το 69,6% των 5.103 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ ακολουθεί η ανεργία με 50,6%. 

Στη Γερμανία, η ανησυχία των πολιτών για την αυξημένη διαφωνία ή ένταση μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών είναι υψηλή (35%) ενώ στην Ιταλία υπάρχει πολύ ανησυχία και για τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους, που έχουν μπροστά τους πολύ λιγότερες δυνατότητες.

Ένα συντριπτικό 93% των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει επαφή με τον πόνο των απλών ανθρώπων στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης ενώ ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα 3 στους 4 ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι απλοί άνθρωποι στη χώρα μας υποφέρουν άδικα τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι.

Πιο μεγάλο (81,5%) είναι το ποσοστό αυτό στους Ισπανούς και πιο μικρό (66,8%) στους Γάλλους.

Τα δύο τρίτα (67%) των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και να εργαστούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες σημερινές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Αντίθετα, μόνο το ένα τρίτο (33%) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι χώρες τους πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική ιδιοτέλεια. Παρά τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από την κρίση.

«Καθώς η αλληλεξάρτησή μας γίνεται όλο και πιο σαφής, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση μαζί και όχι χώρια», σχολιάζει ο Τζόρντι Βακέρ, Διευθυντής του Open Society Initiative για την Ευρώπη, που έχει φτιάξει ο Τζορτζ Σόρος. 


«Ωστόσο, αυτή η αλληλεγγύη βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο μόνιμης υπονόμευσης. Η έρευνα δείχνει ότι το 85% των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν αισθάνεται ότι η ευρωπαϊκή ενότητα και η αλληλεγγύη έχει υποστεί σοβαρή ή μόνιμη βλάβη από την οικονομική κρίση».

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου