Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.


Δικαίως ο κυπριακός λαός αισθάνεται προδομένος. Διότι κόποι, μόχθοι και αίμα πολλών χρόνων λεηλατήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από κάποιους. 
Δικαίως αισθάνεται ότι το έγκλημα που διεπράχθη εις βάρος του δεν μπορεί να διαγραφεί και όλα να ξαναγίνουν όπως πρώτα. Αλλά το ελάχιστο που δικαιούται και απαιτεί είναι: Κάθαρση και τιμωρία. 
Όσοι πολιτικοί, τραπεζίτες και άλλοι
μεγαλόσχημοι λειτούργησαν εις βάρος του, να καθίσουν στο εδώλιο και να πληρώσουν. Διέπραξαν εθνική προδοσία. 
Και ανάλογη πρέπει να είναι η ποινή που θα τους επιβληθεί. Παράλληλα, όμως, αυτό το κράτος λειτουργεί με συντεταγμένα όργανα. Δεν είναι κράτος στο οποίο η δικαιοσύνη αποδίδεται από λαϊκά δικαστήρια, ούτε η ετυμηγορία της εκφράζεται με κριτήριο και τεκμήριο διαδόσεις, φήμες, και μέσα από περιεχόμενα λιστών και καταλόγων. Απόδοση δικαιοσύνης στη βάση τέτοιων κριτηρίων ισοδυναμεί με ανθρωποσφαγή.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η οργή του λαού για όσα έχουν διαπραχθεί εις βάρος του είναι μεγάλη. Και υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, για δικούς τους σκοπούς, πολιτικούς ή άλλους, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την οργή και να τη στρέψουν σε πολιτικούς αντιπάλους, ή άλλους. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής τους χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους, με προφανή σκοπό να διασύρουν και να ρίξουν λάσπη.

Στην Κύπρο είναι δύσκολο, όταν κάποιος δεχθεί λάσπη, να επιτύχει να την καθαρίσει πλήρως. Κάτι θα μείνει. Ακόμη και αν λάμψει στο τέλος η αλήθεια, ο ευκολόπιστος πολίτης δεν θα πεισθεί. Η λάσπη, ή ένα μέρος της, θα μείνει σε εκείνον που τη δέχθηκε.

Οφείλουν όλοι να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να αφήσουν τα αρμόδια όργανα του κράτους να αποδώσουν δικαιοσύνη. Σήμερα αναλαμβάνει Διερευνητική Επιτροπή, αποτελούμενη από ικανούς δικαστικούς κύρους, να διερευνήσει όσα συνέβησαν και να καταλογίσει ευθύνες. Υπάρχει ακόμη Γενική Εισαγγελία, η οποία επιλαμβάνεται αδικημάτων και εγκλημάτων.

Όσοι έχουν σοβαρά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν διάπραξη ποινικών εγκλημάτων και πολιτικών ενεργειών, ή άλλων έκνομων πράξεων, πριν, κατά και μετά την αποκορύφωση του οικονομικού εγκλήματος, οφείλουν να τα καταθέσουν στις αρμόδιες Αρχές. 
Αυτές θα αποφασίσουν και κανένας άλλος. Αυτές θα κρίνουν εάν και ποιοι διέπραξαν εγκλήματα και ποιοι θα σταλούν στο εδώλιο. Δεν μπορεί να αποδίδεται δικαιοσύνη μέσα από λίστες, καταλόγους, σπερμολογίες και διασυρμούς ανθρώπων. Ούτε μέσα από διαδόσεις και φήμες είναι ηθικό να καταδικάζονται άνθρωποι. Κανένας δεν μπορεί να κρίνει και να καταδικάζει χωρίς στοιχεία.

Από τη δική του πλευρά, το κράτος πρέπει να κατανοήσει ότι ο πολίτης, αυτήν τη φορά, δεν πρόκειται να ανεχθεί κουκουλώματα και υποβοήθηση ενόχων να διαφύγουν της τιμωρίας. 
Οφείλει, είναι υποχρέωσή του, να αναζητήσει την αλήθεια και μάλιστα όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν, ώστε να ικανοποιήσει το αίσθημα του προδομένου λαού και να οδηγήσει στο εδώλιο όσους εγκλημάτησαν, όποιοι και αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται, όποιες θέσεις κατέχουν ή κατείχαν, όσες ισχυρές προσβάσεις, ή συγγενικές σχέσεις έχουν με κρατούντες. 
Ούτε κουκουλώματα, ούτε κάλυψη μπορούν να ισχύσουν αυτήν τη φορά. Το κράτος πρέπει να φανεί αμείλικτο, αλλά και δίκαιο. Να εμπεδώσει εμπιστοσύνη στον πολίτη και να ανακτήσει την ίδια την αξιοπρέπειά του.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, ούτε κανιβαλισμοί και λαϊκά δικαστήρια επιτρέπονται, ούτε ολιγωρίες και κουκουλώματα έχουν θέση. Εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κάθαρση και αμείλικτη τιμωρία.
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου