Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Άρωμα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη.

Το νορβηγικο σκάφος «Nordic Explorer» ολοκλήρωσε τις έρευνές του στις 25 Φεβρουαρίου, συνέλεξε δεδομένα και τα αποτελέσματα είναι πέρα από το αναμενόμενο αισιόδοξα για τον φυσικό πλούτο σε Ιόνιο και Κρήτη.
Οι ερευνητές βρήκαν υδρογονάνθρακες στο 30% των δειγμάτων σε 
θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος "Nordic Explorer" της εταιρίας PGS στη θαλάσσια περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο προκύπτουν «ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» από τις πρώτες απεικονίσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Στόχος τώρα είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Την ίδια ώρα οι συμβάσεις για τη παραχώρηση των τριών περιοχών- Ιωάννινα, Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο- που είχαν προκηρυχθεί το 2011, αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.

Όπως αναφέρουν Τα ΝΕΑ οι ανακοινώσεις αυτές θα προσελκύσουν το ενδιαφέον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών όπως η γαλλική Total ή αμερικανική Exon Mobile, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς.

Ο αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Λιβιεράτος, χθες μετά τη σύσκεψη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής και δήλωσε ότι «οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση Υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου