Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μυστική συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για αγωγό φυσικού αερίου.

Στο χάρτη υπάρχει γράφημα με αγωγό πετρελαίου που είχε σχεδιαστεί τις παλιές  καλές μέρες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ. Τώρα, που αναθερμαίνονται οι σχέσεις, σχεδιάζεται η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, με καταστροφικά αποτελέσματα για την Κύπρο και την Ελλάδα!
Σχετικό άρθρο: Ο ισραηλινός αγωγός στο επίκεντρο της απολογίας Νετανιάχου στον Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Croix, που....

αναδημοσιεύουν ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων, ένας από τους λόγους που ζήτησε συγνώμη το Ισραήλ από την Τουρκία, είναι η μυστική συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί από την ΑΟΖ του Ισραήλ, μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο και συγκεκριμένα με ειδικό άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην La Croix, οι δυο πλευρές, πριν την έκφραση της συγνώμης από πλευράς Νετανιάχου, έκαναν μυστικές επαφές για το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου. 


Συγκεκριμένα, "το κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ,  έκανε μυστικές επαφές με πολυεθνικές τουρκικές εταιρείες".

Η εφημερίδα ανέφερε ως πηγή των πληροφοριών που στηρίζεται το δημοσίευμα τον πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, Αλόν Λιέλ (Alon Liel).


Σε άρθρο το NTV αναφέρεται ότι σχεδιάζεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού 600 χλμ, οποίος θα ολοκληρωθεί το 2016 και θα κοστείσει 1,5 δις ευρώ.


Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το φυσικό αέριο του Ισραήλ θα εξαχθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, η οποία θα αγοράζει ετησίως 10 δις κυβικά μέτρα για την εσωτερική αγορά.


Τέλος, τα κοιτάσματα θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία στο Ισραήλ επό 35 έτη και συνολικά έσοδα 235 ευρώ.


Πηγή:

infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου