Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η Μέρκελ βάζει πόδι στη Θράκη....

           Ο Ερντογάν ζήτησε διαμεσολάβηση της καγκελαρίου


Συνεχίζονται, σε καθημερινή πλέον βάση, οι τουρκικές προκλήσεις. Αυτήν τη φορά τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μόλις προχθές ζήτησε τη διχοτόμηση της Κύπρου αν δεν πάρει, επί της ουσίας, η Τουρκία κομμάτι από τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα...
ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του επέμεινε στην εμμονή του περί δήθεν ύπαρξης στην Ελλάδα... στρατοπέδων εκπαίδευσης Τούρκων, τους οποίους η Αγκυρα κατηγορεί ως τρομοκράτες που κάνουν χτυπήματα στην Τουρκία, για να εισπράξει άλλη μία σκληρή απάντηση - διάψευση από την Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών στους ψεύτικους ισχυρισμούς!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 

Επαναφέροντας τη γραμμή της υποτιθέμενης αμοιβαιότητας, τόνισε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει η Σχολή με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη. 

Ειδικά για το θέμα αυτό, μάλιστα, είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ της ζήτησε να μεσολαβήσει για τη διευθέτησή του. Ουσιαστικά δηλαδή άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή της κυρίας Μέρκελ σε «επικυρίαρχο» επί των εθνικών μας θεμάτων στη Θράκη.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, όπως είπε, η χώρα του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμησή της, σημειώνοντας: «Εμείς δεν μιλάμε μόνο με το Ιράκ, αλλά και με την Ελλάδα και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Σαμαρά είπαμε “σε σας υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης”»!

Σκληρή απάντηση

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και γι' αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. 

Οι δε θέσεις της είναι σαφείς και στηρίζονται στον σεβασμό και στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία» απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του απορρίπτει τα περί αμοιβαιότητας και τον συσχετισμό της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης με τους μουφτήδες στη Θράκη, ενώ αντικρούει και τον έτερο ισχυρισμό του κ. Ερντογάν, όπου επιχείρησε να συνδέσει τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ανάδειξη των μουφτήδων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. 

«Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών. Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου