Με ανησυχητικό ρυθμό αυξάνονται οι χρεοκοπίες ισπανικών και ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προμηνύοντας προβλήματα για τις δύο χώρες και τις τράπεζές τους που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης χρέους της Ευρώπης.
Η κερδοφορία των τριών μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών – της Santander, της BBVA και της Caixabank – μειώθηκε κατά μέσο όρο 60% το 2012, λόγω των μεγάλων προβλέψεων που αναγκάσθηκαν να σχηματίσουν για ζημιές στην αγορά ακινήτων.
Οι διαγραφές δανείων, που έφθασαν τα 24 δισ. ευρώ για την κρατική τράπεζα Bankia, προκάλεσαν ζημιές στο ύψος – ρεκόρ των 19,2 δισ. ευρώ.
Στην Ιταλία, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες – η Intesa Sanpaolo και η UniCredit – σχημάτισαν προβλέψεις συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ το 2012 για να καλύψουν προβληματικά δάνεια. Τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάσθηκαν, επίσης, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, μετά τους ελέγχους που έκανε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε 20 τράπεζες. Η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η Banco Popolare, εξέδωσε προειδοποίηση για την κερδοφορία της, καθώς αναγκάσθηκε από τα αποτελέσματα του ελέγχου να σχηματίσει προβλέψεις 684 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2012, περισσότερες από όσες για τους πρώτους 9 μήνες του έτους.
Η ένωση ιταλικών τραπεζών είχε προβλέψει ότι ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 16-17% τους πρόσφατους μήνες, θα μειωθεί αργότερα στη διάρκεια του έτους, λόγω της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται ωστόσο απομακρυσμένο, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση 0,2%.
Ένα στα δέκα δάνεια που έχουν δώσει ισπανικές τράπεζες ήταν σε καθυστέρηση αποπληρωμής για τρεις μήνες ή περισσότερο τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η εταιρεία ερευνών Axesor ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις να συμπληρώνουν αιτήσεις για προστασία από τους πιστωτές τους (αύξηση 82% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν τα δάνεια πολλών επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κρίση.
Περίπου 1.000 επιχειρήσεις χρεοκοπούσαν κάθε μήνα το 2012 στην Ιταλία, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε τον Ιανουάριο στο 7,4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 13 ετών και πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με της Γαλλίας (4,1%) και της Γερμανίας (3%). Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε το 22,5% στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου