Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

H Monte dei Paschi di Siena (BMPS), εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της Ιταλίας, έτοιμη να “σκάσει”.



Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Monte dei Paschi di Siena: Ηφαίστειο έτοιμο να σκάσει – Βυθίζεται η ευρωζώνη στην άβυσσο
H Monte dei Paschi di Siena (BMPS) μια εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της Ιταλίας  είναι έτοιμη να “σκάσει” και είτε θα πρέπει να αφεθεί να πτωχεύσει με συνέπειες
και στο υπόλοιπο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, είτε θα διασωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταθέτες θα χαρακτηριστούν επενδυτές, άρα αναλαμβάνοντας το ρίσκο της επένδυσής τους (κατάθεσης), και θα υποστούν “κούρεμα” (δήμευση) μέρους των καταθέσεών τους.,
Είτε έτσι, είτε αλλιώς μιλάμε πλέον για επικείμενη καταστροφή που μπροστά στο μέγεθός της το θέμα της Κύπρου θα μοιάζει πολύ “ελαφρύ”.
Η τράπεζα βρέθηκε στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών επειδή απέκρυψε μέρος των ζημιών της προτού προσφύγει στο κράτος για διάσωση. Έχουν ασκηθεί διώξεις στα διευθυντικά της στελέχη με την κατηγορία της παραπλάνησης των αρχών, της χειραγώγησης των αγορών και της δήλωσης ψευδών οικονομικών στοιχείων αναφορικά με την εξαγορά της Banca Antonveneta SpA.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι “πλήρωσε” ακριβά την υπόθεση της τράπεζας αφού επί της ουσίας του στοίχισε τις εκλογές και την άνοδο στην εξουσία. Το PD έχει βρεθεί στη δίνη των δικών του σκανδάλων, και κατάχρησης εξουσίας όπως φάνηκε από την υπόθεση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, όπου αξιωματούχοι του κόμματος εμπλέκονται στο πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο.
Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκονται συναλλαγές παραγώγων που φέρεται να έγιναν κρυφά από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.Όμως το σκάνδαλο δεν περιορίστηκε μόνο στα οικονομικά καθότι έχει και αίμα.Ο διευθυντής επικοινωνίας της Monte dei Paschi di Siena (BMPS) αυτοκτόνησε στις αρχές Μαρτίου κάνοντας άλμα στο κενό από ένα παράθυρο στην έδρα της τράπεζας στην Σιένα της κεντρικής Ιταλίας.
Ο Νταβίντ Ρόσι δεν ήταν υπό εξέταση, ήταν όμως μεταξύ των στελεχών του τραπεζικού ιδρύματος των οποίων τα σπίτια και τα γραφεία ερευνήθηκαν τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της έρευνας για το οικονομικό σκάνδαλο της περίφημης ιταλικής τράπεζας.Η ιταλική τράπεζα με έδρα τη Σιένα είναι η  παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο και κατέγραψε απώλειες ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, από συναλλαγές που σχετίζονται με παράγωγα αλλά και στις υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Εφόδους στα γραφεία της Monte dei Paschi di Siena Bank πραγματοποίησε η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, μετά από υποψίες για διενέργεια συναλλαγών με βάση την εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).
Όπως διευκρίνισε η αστυνομία, η έρευνα διατάχθηκε μετά από διαρροές στον Τύπο ότι στη συνεδρίαση του δ.σ. της Monte dei Paschi αποφασίστηκε η διεκδίκηση αποζημιώσεων από δύο πρώην στελέχη της και τις επενδυτικές τράπεζες Nomura και Deutsche Bank για ζημιές από παράγωγα προϊόντα.
Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο, το Τορίνο και το Λέτσε και αφορούσαν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, τα οποία δεν βρίσκονταν υπό διερεύνηση.
Η ιταλική αστυνομία προχώρησε, επίσης, στην κατάσχεση κεφαλαίων ύψους 6 εκατ. ευρώ που ανήκαν στον πρώην οικονομικό διευθυντή της Monte dei Paschi, Τζαν Λούκα Μπαλντασάρι, και σε τρία ακόμη άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εγκληματική συνωμοσία με στόχο την απάτη.
Το θέμα της ιταλικής τράπεζας άρχισε με αίμα και θα τελειώσει με αίμα. Εάν δεν διασωθεί το ήδη ετοιμόρροπο ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει με συνοπτικές διαδικασίες. Εάν υποστεί δήμευση καταθέσεων για να διασωθεί, θα έχει επαναληφθεί η ιστορία της Κύπρου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και ουδείς θα νιώθει πλέον ασφαλής για τα χρήματά του στην ευρωζώνη αλλά σύντομα και στην υπόλοιπη υφήλιο.
Αφού κάποιος θα χάσει τα χρήματά του στην Ιταλία που αποτελεί την τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και βρίσκεται μέσα στην δεκάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, τότε κανείς δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος, για τις δικές του καταθέσεις αφού πολύ εύκολα θα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επενδυτής (άρα αναλαμβάνει το ρίσκο της επένδυσης) και να χάσει τα χρήματά του εν μια νυκτί.
Το οξύμωρο είναι ότι ακόμη και ο μισθός πρέπει να περάσει από έναν τραπεζικό λογαριασμό. Δηλαδή “επενδυτής” με το ζόρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου