Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η Ελλάδα μέσα σε διασταυρούμενα πυρά.. Όταν μαλώνουν τα βουβάλια ...την πληρώνουν τα βατράχια....

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας από τον οίκο αξιολόγησης Egan Jones, στη βαθμίδα «Α» από «Α+» με αρνητικό το outlook, εξ αιτίας της έκθεσης των τραπεζών της στον ευρωπαϊκό νότο, σε συνδυασμό με το διογκούμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την πρώτη «μετωπική» σύγκρουση που είχε ο νέος υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λου, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, με
αφορμή την συνταγή της λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Ο Αμερικανός υπουργός ανοικτά για την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας, άρα εμμέσως υπογραμμίζοντας ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων πλήττουν την οικονομία και είναι αντιπαραγωγικές, ενώ ο Σόιμπλε διαμαρτυρήθηκε, επίσης δημοσίως, λέγοντας ότι καλό θα ήταν οι συμβουλές να μη δίνονται δημοσίως.


Ακολούθησε προ ημερών η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde που κάλεσε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τις επενδύσεις για να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη. 
Αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ανταπάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Ταυτόχρονα, πέντε αξιωματούχοι της ευρωζώνης με κοινό άρθρο τους, υπαρεσπίζονται τον ευρωπαϊκό τρόπο…
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αμερικανο-γερμανική αντιπαράθεση έχει πλέον ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις. 
Η συζήτηση για ένα μέτωπο του Νότου κόντρα στον γερμανικό Βορρά έχει ανάψει σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο που η αμφιλεγόμενη γαλλική στάση άλλαξε πάλι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει χαλάρωση της λιτότητας γεγονός που θα αυξήσει για άλλον έναν χρόνο τα επίπεδα χρέους της.
Η κυβέρνηση Σαμαρά που ακολουθεί πιστά τις εντολές του Βερολίνου έχει παγώσει από την σφοδρότητα που προσλαμβάνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Γερμανίας, διότι ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή διεξάγεται πάνω στο ελληνικό υπόδειγμα. 
Στο Μαξίμου προσπαθούν να σταθμίσουν και τη νέα προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας   και τις όποιες  επιπτώσεις της στην ελληνο-τουρκική αντιπαλότητα.
Η επαναφορά του υπολογιστικού λάθους που «επέβαλε» τη λιτότητα επανέρχεται και δίνει την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να πιέσει την κυβέρνηση. 
Το ενδεχόμενο φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ζήτημα εκλογών. 
Κι όλα αυτά σε ένα κλίμα ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών και εξτρεμιστικών πολιτικών ομάδων, σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία όπου ιδρύθηκε πολιτικό κόμμα που προτείνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

http://rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου