Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Φυματίωση σε στρατιωτικούς σε κέντρο προσφύγων - Ραγδαίες εξελίξεις - Παρατημένοι στη μοίρα τους οι στρατιωτικοί που τους μετέτρεψαν οι λαθρολάγνοι σε Φιλιππινέζες.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αποκάλυψη για οκτώ στρατιωτικούς και ένα στρατιώτη που βγήκαν θετικοί σε εξετάσεις για φυματίωση...

Image

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ 

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΣ κλιμάκιο γιατρών από το 424 νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταβαίνει εσπευσμένα στα Ιωάννινα για να...
εξετάσει εκ νέου τόσο τους στρατιωτικούς όσο και τις οικογένειές τους.

Η αγωνία επιτείνεται, καθώς χθες, πήραν δείγματα και από άλλους στρατιωτικούς συγκεκριμένης μονάδας που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα προσφύγων και αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα που θα έχουν θετική ένδειξη για φυματίωση αναμένεται να αυξηθούν τότε.

Το θέμα της φυματίωσης έσκασε σαν βόμβα στους στρατιωτικούς, οι οποίοι αν και....... δηλώνουν ψύχραιμοι, παρόλα αυτά καταγγέλλουν ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την προστασία τους.

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλουν ότι παρά το γεγονός πως το κέντρο προσφύγων άνοιξε και λειτούργησε από τον Απρίλιο, μόλις στο τέλος Μαϊου παραπέμφηκαν για  εμβόλια. Και προφανώς πληρώνοντας ένα μέρος των χρημάτων από την τσέπη τους. 

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου είχε από τις 29 Μαρτίου θέσει θέμα υγειονομικής κάλυψης όλων των στρατιωτικών που εμπλέκονται στα κέντρα προσφύγων. 

Συγκεκριμένα με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει 
  • Άμεση ενίσχυση των Μονάδων της περιοχής με μόνιμο προσωπικό
  • Τήρηση του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας
  • Μέριμνα για την υγειονομική κάλυψη όλων των Στρατιωτικών που εμπλέκονται στα παραπάνω κέντρα
  • Να υπάρξει εξίσωση στην μοριοδότηση των Στρατιωτικών που υπηρετουν στις Μονάδες τις περιοχής με αυτή του Δ΄ Σώματος όπως και της ΑΣΔΕΝ
Την επιστολή της ΕΣΠΕΗΠ είχε κάνει αναφορά στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, για να λάβει απάντηση στις 4 Μαϊου από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα.


Στην απάντησή του ο κ. Βίτσας αναφέρει:
 

Η απάντηση που δόθηκε στις 4 Μαϊου απέχει χρονικά με τις μαρτυρίες που είχε το Onalert.grως προς τον εμβολιασμό των στελεχών. 


Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατεύσιμος γιατρός έγραψε στα στελέχη στο τέλος Μαϊου να κάνουν το εμβόλιο της ηπατίτιδας. Κατά άλλες πληροφορίες οι στρατιώτες που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα των προσφύγων στην περιοχή, δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Αν αυτά ισχύουν, τότε προκύπτουν εκτός από ηθικά, και ποινικά θέματα.

Για παράδειγμα όσοι βγήκαν θετικοί στην εξέταση "μαντού" και παραπέμθηκαν για νέες εξετάσεις, θα μπορούν να επιδιώξουν αποζημίωση από την υπηρεσία τους, καθώς το νομικό πλαίσιο αυτής της αποστολής είναι θολό και δεν έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων.

Η αιτία της μετάδοσης του μικροβίου της φυματίωσης φαίνεται ότι ήταν κάποιος πρόσφυγας ο οποίος νοσούσε και στην πατρίδα του έπαιρνε την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Με το ταξίδι του ωστόσο, φαίνεται ότι είχε πρόβλημα να συνεχίσει την αγωγή του και την διέκοψε, με αποτέλεσμα αφενός να νοσήσει, αφετέρου να μεταδόσει το μικρό βιο και σε άλλους. Ο πρόσφυγας εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε, από το κέντρο προσφύγων.Ωστόσο εμφανίστηκαν κρούσματα σε μικρά παιδιά, την 1η ΙουνίουΤρια από τα παιδάκια νόσησαν και νοσηλεύτηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Δυστυχώς ούτε αυτό φαίνεται να στάθηκε ικανό για να αρχίσουν άμεσα οι εξετάσεις, στους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες εξετάσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου σε όσους βρίσκονταν στη Μονάδα. Γιατρός από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων πήγε στη Μονάδα και πήρε δείγματα από όσους βρίσκονταν εκεί τη συγκεκριμένη ώρα. Χθες έλαβαν και τις απαντήσεις όσοι εξετάστηκαν και ανάμεσά τους ήταν οκτώ θετικά δείγματα. Ο γιατρός πήρε δείγματα και από άλλα άτομα, και αναμένονται την Πέμπτη οι απαντήσεις.

Είναι αξίον απορίας γιατί δεν έγιναν νωρίτερα αυτές οι εξετάσεις αφού είχαν ήδη περιστατικά που είχαν νοσήσει στο κέντρο. Επίσης δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε εάν είχαν γίνει ανάλογες εξετάσεις σε όλους τους πρόσφυγες που είναι στο κέντρο για να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ένα ακόμα θέμα είναι η οικονομική κάλυψη των στρατιωτικών που έχουν βγει θετικοί στο τεστ "μαντού" και καλούνται να κάνουν περισσότερες εξετάσεις. Από το ΓΕΣ υπήρξε αργά χθες το βράδυ η διαβεβαίωση ότι δεν θα επωμισθούν οι ίδιοι τα έξοδα των εξετάσεων και πως θα υποβληθούν σε εξετάσεις και οι οικογένειές τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου