Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Χωριστές δηλώσεις για τους συζύγους που δεν ζουν μαζί.

Χωριστές δηλώσεις για τους συζύγους που δεν ζουν μαζί - Κεντρική Εικόνα/Video
Τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία προβλέπει απόφαση που ελήφθη σε πιλοτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η σχετική απόφαση αναγνωρίζει το δικαίωμα κάποιου που δεν μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό και να φορολογηθεί εκεί, ακόμη και εάν η οικογένειά του διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Έτσι, ανατρέπει τα δεδομένα για την κοινή δήλωση συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία, ενώ φέρνει τα πάνω κάτω σε σχέση με τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους.
Πάντως πηγές της φορολογικής διοίκησης δεν έκρυψαν ....
.....την ανησυχία τους για το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει «παράθυρο» φοροδιαφυγής σε όσους έχουν ιδρύσει εταιρείες φαντάσματα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Μάλτα ή είναι περιοδικά απασχολούμενοι στο εξωτερικό και οποίοι πλέον θα φορολογούνται έκτος Ελλάδος για το παγκόσμιο εισόδημα τους , παρά το ότι τις περισσότερες ημέρες του χρόνου διαμένουν στην Ελλάδα.
Το ιστορικό της απόφασης
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει Γερμανός υπήκοος κάτοικος εξωτερικού παντρεμένος με Ελληνίδα με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Χολαργού ο οποίος δεν δέχθηκε το αίτημα του Γερμανού φορολογούμενου να εκκαθαριστεί η κοινή δήλωση που υπέβαλε με την σύζυγό του η οποία διαμένει στην Ελλάδα, χωρίς τα εισοδήματά που αυτός κερδίζει ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία.
Ο εφοριακός είχε απαντήσει εγγράφως στον φορολογούμενο ότι ως έγγαμος υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014 με τη σύζυγό του, η οποία είναι δημόσιος λειτουργός, καθώς θεωρούνται αμφότεροι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και πρέπει να δηλώσουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα. Συνεπώς κατά τον προϊστάμενο της εφορίας η δήλωση εισοδήματος η οποία είχε υποβληθεί, είναι σύμφωνα με τον νόμο ελλιπής και θα πρέπει να προσκομισθεί συμπληρωματική δήλωση με τα εισοδήματά του ως αρχιτέκτονα στη Γερμανία καθώς και τον φόρο που έχει καταβάλει εκεί.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του απέρριψε το ισχυρισμό του προϊσταμένου και γνωμοδότησε ότι βάσει των γενικότερων κοινωνικών και ηθικών αντιλήψεων της εποχής, αλλά και ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των συζύγων, είναι νοητή η χωριστή κατοικία αυτών.
Επίσης σε  περίπτωση που έγγαμο φυσικό πρόσωπο δεν είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι το ίδιο δεν έχει τη φορολογική κατοικία του σε αυτήν, δεν τίθεται εν πάση περιπτώσει ζήτημα υποβολής κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος με τον ή τη σύζυγο του αποκλειστικώς και μόνον επειδή ο ή η σύζυγος πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηρισθεί φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και αυτό ανεξαρτήτως αν η υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης είναι ή όχι σύμφωνη με διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, η απόφαση του εφοριακού ελήφθη απλώς κατ' επίκληση της κατοικίας της συζύγου και του τέκνου του Γερμανού φορολογουμένου, ήτοι στοιχείων που δεν είναι καθοριστικά και επαρκή για την τεκμηρίωση της ύπαρξης κατοικίας του προσφεύγοντος στην Ελλάδα, κατά το φορολογικό έτος 2014, χωρίς να συνεκτιμηθούν όλα τα νόμιμα κριτήρια νια την ύπαρξη κατοικίας στην Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει μόνον τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία, αλλά επιβάλει και την εναρμόνιση του Taxis, ώστε να δέχεται χωριστές δηλώσεις.
«Δεν ασκούν επιρροή -υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγονται υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης- περιορισμοί τυχόν ανακύπτοντες από τις τεχνικές ρυθμίσεις και δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος (μη πρόβλεψη στο εν λόγω σύστημα της δυνατότητας υποβολής δήλωσης από τον ένα μόνο σύζυγο, όταν ο άλλος δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας), διότι το σύστημα αυτό θα πρέπει αντιθέτως να προσαρμόζεται στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής της και όχι η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου