Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ «ΕΙΧΕ», ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ, ΟΧΙ!

Είναι πολιτικά οξύμωρο, ιδεολογικά ενοχλητικό, εθνικά απαράδεκτο, αλλά συμβαίνει:
 Η αντίδραση με την οποία υποδέχεται ο κορμός του παλαιού κατεστημένου τις μεταβολές στις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, των τραπεζών και στον τηλεοπτικό χάρτη δίνει δυστυχώς στην τρόικα το δικαίωμα να εμφανίζεται ως... μεταρρυθμιστική δύναμη στα μάτια των Ελλήνων!!!
Από το 2010 που ξέσπασε η κρίση και σταθερά έως σήμερα μιντιάρχες, τραπεζίτες, επιχειρηματίες τα έδωσαν όλα για τα Μνημόνιο, με την πεποίθηση ότι θα εξαιρεθούν από το αυτό. 
Διέσυραν ως λαϊκιστή οιονδήποτε διαμαρτυρήθηκε για μειώσεις μισθών - συντάξεων, κατέστησαν γραφικούς κορυφαίους συνταγματολόγους που αποκάλυψαν τις δεσμεύσεις για την παραίτηση επί της ασυλίας της κυριαρχίας, εξαφάνισαν όποιον τυχόν έψαχνε τα ψιλά γράμματα και ζητούσε «κούρεμα» χρέους, δεν είπαν λέξη για «αφελληνισμό», όταν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο προκειμένου να καταλάβουν τον χώρο οι πολυεθνικές του φαρμάκου, του γάλακτος, των μεταφορών, της ιδιωτικής ....
....ασφάλισης, του τουρισμού, της κτηνοτροφίας κ.ά.

Επληξαν τα γενόσημα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία; Το Μνημόνιο γι' αυτούς ήταν καλό. 
Επληξε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ τα ξενοδοχεία μας προς όφελος των γερμανικών αλυσίδων της Τουρκίας; Και πάλι το Μνημόνιο καλό.
 Επληξε η ρύθμιση για το γάλα τους Ελληνες κτηνοτρόφους προς όφελος των Γάλλων; Αριστο το Μνημόνιο, μεταρρυθμιστικό. 
Ωφελεί το νέο ασφαλιστικό τις γερμανικές ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης; Εξοχο. Αφού επί έξι χρόνια υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον αφελληνισμό της οικονομίας, τώρα, επειδή η τρόικα χτυπά την πόρτα τους, αμφισβητεί την εξουσία τους, ξηλώνει ημετέρους, τοποθετεί ξένους μάνατζερ και γενικώς αμφισβητεί το σύστημα «Μεταξύ μας Μetaxa», σπέρνουν τον πανικό γιατί έρχεται ο... αφελληνισμός. 
Είναι πραγματικά αστείο. Για να είμαι δίκαιος, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι οι Ελληνες τραπεζίτες δεν ευθύνονται καταρχάς για την πορεία των οικονομικών των τραπεζών τους που μένουν όρθιες χάρη στο χρήμα του ESM.
 Δεν επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα. Δεν ευθύνονται για την απόσυρση των καταθέσεων, η πολιτική ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην άρση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς τα κομβικής σημασίας σφάλματά τους. Σφάλματα που δείχνουν τι σημαίνει «Ελληνισμός».
 Ερωτώ, λοιπόν: Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι δανειοδότησαν από τις καταθέσεις μας συγκεκριμένους επιχειρηματίες χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις; 
Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι δεν έλεγξαν ποτέ αν τα δάνεια αυτά μπήκαν στις επιχειρήσεις ή τα παντελόνιασαν κάποιοι;
 Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η τρόικα από το 2011 τους ζητά να διεκδικήσουν τα δάνεια αυτά και δεν το κάνουν;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι όχι μόνο δεν τους τα ζήτησαν, αλλά έδωσαν και δάνεια επάνω στα δάνεια, ενώ ορισμένους τους χρηματοδοτούσαν κιόλας μέσω γαλαντόμων προγραμμάτων επικοινωνίας; 
Πού έχει ακουστεί κάποιος να σου χρωστά και εσύ, αντί να του ζητάς τα δανεικά πίσω, να του δίνεις και άλλα δανεικά και διαφήμιση επί των δανεικών; 
Τι είναι άραγε τα πιστωτικά ιδρύματα; Χαλαρή παρέα; Μα, το κορυφαίο όλων δεν είναι αυτά, άλλο είναι. Εξι χρόνια τώρα δεκάδες μικρομεσαίοι καλοί πελάτες τραπεζών παρακαλούν για την έγκριση ενός δανείου για να σώσουν την επιχείρησή τους και συνήθως εισπράττουν τσάι και συμπάθεια.
 Για τη διαπλοκή είχε δάνεια, για εκείνους όχι. 
Πολύ «ελληνικό», μα την αλήθεια! 
Συγγνώμη που τα γράφω φόρα παρτίδα και χαλάω την πιάτσα, καθόλου δεν μου αρέσει που δίνουμε τη δυνατότητα στους Τόμσεν να ονειρεύονται τον εκθρονισμό χαρισματικών Ελλήνων τραπεζιτών, αλλά, για να έχεις υποστήριξη από τον κόσμο, πρέπει να έχεις δώσει υποστήριξη. 
Και κάποιοι αντί αυτού χρηματοδοτούσαν με δάνεια την πολιτική του «Γερά, Γερούν»...
Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου