Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Οι τραπεζίτες στηρίζουν τη Hillary Clinton.

Οι τραπεζίτες στηρίζουν τη Hillary Clinton - Κεντρική Εικόνα/Video
Στηρίζουν τη Hillary Clinton γιατί φοβούνται τον απρόβλεπτο Donald Trump. Ο λόγος για τους Αμερικανούς τραπεζίτες που εκφράζουν ανοιχτά πλέον τη στήριξή τους στην υποψήφια των Δημοκρατικών στην κούρσα για τη διαδοχή του Barack Obama στο οβάλ γραφείο, έναντι του υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικάνων.
Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των εσόδων της «καυτής» προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις ΗΠΑ, προκύπτει πως οι μεγαλύτερες δωρεές έχουν γίνει για την Hillary Clinton και τον αντίπαλό της στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, Bernie Sanders και όχι για τον Donald Trump.
Ειδικότερα, σε σύνολο 5.200 υπαλλήλων από τις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προκύπτει ότι ποσό ύψους 1,1 εκατ. δολαρίων έχει ...
...χορηγηθεί ως δωρεά στις προεκλογικές καμπάνιες της Hillary Clinton και του Bernie Sanders. Στον αντίποδα, μόλις… 26 τραπεζικοί υπάλληλοι «έριξαν χρήμα» για την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump. Να σημειωθεί εδώ πως η κάθε δωρεά αντιστοιχεί περίπου σε ποσό άνω των 7.000 δολαρίων.
Μεταξύ των υποστηρικτών του Donald Trump ξεχωρίζουν ορισμένα hedge funds. Αλλά αυτή είναι σίγουρα μια διαφορετική ιστορία από το τι πράττουν και ποιον «ψηφίζουν» για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Είναι άλλωστε γνωστό πως το τραπεζικό λόμπι εκφράζει από καιρό έντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά και στάση του Donald Trump. «Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», προειδοποιεί κορυφαία τραπεζική πηγή από την Ουάσιγκτον. «Δεν έχω ούτε την παραμικρή ιδέα για το σκέφτεται να πράξει ο Trump, σε περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Δεν μπορώ επίσης να βρω ούτε έναν σύμβουλο στο στρατόπεδο του Trump που να μπορεί να του παρέχει συμβουλές για τα τραπεζικά. Δεν βρίσκω ούτε έναν… στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, ούτε πουθενά», σημειώνει η ίδια πηγή.
«Σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων, όλοι τους θα έπρεπε να έχουν ήδη μια μεγάλη και ικανή ομάδα συμβούλων για τα τραπεζικά – χρηματοοικονομικά ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ. Αλλά ο Trump δεν μοιάζει καν να ενδιαφέρεται για το θέμα. Στην πραγματικότητα, δείχνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να τον συμβουλεύουν οι εφημερίδες και ο… καθρέφτης του», τονίζει ο Αμερικανός τραπεζίτης.
Στον αντίποδα, η Hillary Clinton έχει στο πλάι της καταξιωμένους συμβούλους. Επί των οικονομικών ζητημάτων, η υποψήφια των Δημοκρατικών προσέλαβε τον Gary Gensler, πρώην πρόεδρο της αμερικανικής επιτροπής που ειδικεύεται στο trading των εμπορευμάτων. Η Clinton μάλιστα έχει ήδη ανακοινώσει – με λεπτομέρεια και σαφήνεια – τα σχέδια της για μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
«Ο Donald Trump δεν φαίνεται να έχει θέσει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», δηλώνει έτερος τραπεζίτης.
Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι που διαφωνούν. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Ryan Morfin της Maroon Capital – μιας μικρής επενδυτικής τράπεζας στις ΗΠΑ – που επιμένει να… ψηφίζει Donald Trump.
«Δεν με ανησυχεί η απουσία οράματος για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο από την πλευρά του Trump. Και ο Barack Obama δεν είχε μεγάλη εμπειρία επί των τραπεζικών, όταν ανέλαβε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δηλώνει ο Morfin.
«Ο καλύτερος υποψήφιος για τις αμερικανικές τράπεζες θα είναι εκείνος που θα κατορθώσει να ισχυροποιήσει – ταχύτερα – την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας», υποστηρίζει ο Gerard Cassidy, αναλυτής της RBC.
Σύμφωνα με άλλη μερίδα τραπεζιτών, μεγάλος οικονομικός κίνδυνος μπορεί να αναδειχθεί και η άκρως επιθετική στάση του Donald Trump απέναντι στους μετανάστες.
«Ο Donald Trump μπορεί να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να θέσει υπό έλεγχο το αμερικανικό έλλειμμα», τονίζει ωστόσο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Morfin της Maroon Capital.
«Οι ψηφοφόροι πρέπει να αντιληφθούν τις πραγματικές προθέσεις του Trump. Μπορούμε είτε να παρακολουθήσουμε κάθε δήλωσή του ξεχωριστά, είτε να επικεντρωθούμε στις πραγματικές του προθέσεις. 
Ο Trump επιθυμεί να πάει, πραγματικά, τη χώρα μπροστά», σχολιάζει ο Anthony Scaramucci, manager ενός hedge fund που «ψηφίζει» φανατικά Donald Trump. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου