Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ένα ενιαίο ταμείο και Εθνική Σύνταξη στα 360 ευρώ


          ΣΧΕΔΙΟ- ΣΟΚ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις ταμείων ώστε να μείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία, προωθεί η κυβέρνηση.
       Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», πρόκειται για σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου 
Σπυρόπουλου, το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέθεσε σε επιτροπή «σοφών». Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.

Το ΙΚΑ, θα αποτελέσει τον ασφαλιστικό "κορμό" της μισθωτής εργασίας και σε αυτό θα ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου). 

Ο ΟΓΑ θα διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο. Προβλέπεται ακόμα συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής. Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, θα παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία. 

Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταβολή Εθνικής Σύνταξης ύψους 360 ευρώ από 1/1/2015 (νόμος Λοβέρδου) και επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος). 

Όσον αφορά στην εναλλακτική ασφάλιση, προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.

http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου